Blocarea aderării României la spațiul Schengen de către Viena i-a înfuriat pe români. Internauții au luat cu asalt pagina de Facebook a Ambasadei Austriei la București, unde și-au spus oful sau au făcut acuzații dure. Sunt mii de comentarii după ce austriecii au votat împotriva extinderii zonei fără frontiere cu cele două țări vecine.
Românii sunt supărați pe Austria. Val de critici în mediul online
Românii au reacționat dur pe pagina de Facebook a Ambasadei Austriei la București, după ce această țară s-a opus aderării noastre la Schengen. Numeroși cetățeni susțin că renunță la vacanțele plănuite la Viena sau că își închid conturile la băncile cu acționar austriac.
„Mă pregătesc să anulez un citybreak la Viena în favoarea Oslo sau Stockholm. Zborul Austrian airlines, hotel, concert, muzee, cafenele și restaurante pentru patru persoane = câteva mii de euro. Austria, a fost frumos cât ne-am respectat reciproc. Și recomand Tirolul de Sud celor care nu au încercat schiul în Italia, mâncarea e fantastică”, a scris un român, care a anunțat că își va închide contul la una dintre băncile cu acționar austriac. „Să vedem dacă niște transfer de capital pt lipsa de lichidități pune ceva presiune la Viena. O fi simbolică, dar na, banii mei nu sunt simbolici și stau mai bine într-o bancă românească”, a mai spus el.”
„Ați ales să faceți jocurile lui Putin”
Altcineva spune că „e timpul să schimbăm destinația vacanțelor, mulțumim pentru oportunitatea de a descoperi ale locații. Poate nu sunt turistul cel mai important, dar sigur sunt una dintre picăturile care vă vor goli paharul!”.
„Să vă fie rușine! Ați ales să faceți jocurile lui Putin și ale Rusiei în detrimentul partenerilor din Uniunea Europeană!”, acuză un alt internaut. „Prin blocarea intrării României în Schengen, politicienii austrieci demonstrează că sunt marionete ale Rusiei lui Putin. Aceasta să fie moștenirea Austriei în istorie?”, se întreabă cineva.
Un alt cetățean cere ca autoritățile române să respecte legislația și să facă niște verificări și controale absolut legale firmelor austriece, iar unde sunt nereguli, să aplice eventualele sancțiuni la limita maximă”.
Doar Croația aderă la Schengen în ianuarie 2023
Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană au votat pentru acceptarea Croației în zona Schengen, dar respingerea României și Bulgariei. Decizia a fost întâmpinată cu ușurare la Zagreb, în timp ce furia și consternarea domină la București și Sofia. Deși Comisia Europeană susținuse că toate cele trei țări îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea la zonă, care include 420 de milioane de oameni, Austria s-a opus vehement.