Home Români de pretutindeni Germania: 150 de culegători români de sparanghel au intrat în GREVĂ. „Vrem...

Germania: 150 de culegători români de sparanghel au intrat în GREVĂ. „Vrem salarii mai mari și condiții mai bune”. Sindicatele germane vin în ajutor

Situație tensionată în rândul muncitorilor care recoltează sparanghel în Germania. 150 de lucrători, mulți dintre ei români, au refuzat, vineri dimineață, 15 mai, să meargă la muncă, nemulțumiți de salariile pe care le primesc și de condițiile de cazare, dar și de lipsa protecției împotriva coronavirusului, informează wdr.de, citat de b1.ro

Ei lucrează la o firmă din orașul Bornheim, aflat în sudul landulului Renania de Nord-Westfalia. Oamenii au protestat în fața clădirilor unde sunt cazați, în cutea fermei Spargel Ritter.

Muncitorii au refuzat să urce în autobuzele cu care erau transportați spre câmpurile unde se cultivă sparanghel. La un moment dat, ei au început să scandeze ”Bani, bani!”, în semn de evoltă față de sumele pe care le primesc pentru munca prestată.

Unii dintre ei au fost atît de vehemenți, încât patronul firmei s-a temut că situația ar putea scăpa de sub control. Astfel, a fost alertată poliția din Bonn, iar la fața locului au intervenit 20 de ofițeri.

Șeful echipajului a declarat pentru sursa citată că lucrătorii își doresc salarii mai mari, însă managerul nu este dispusă să le ofere mai mulți bani.

Publicația General Anzeiger Bonn a stat de vorbă cu Rozalia Sotri, o lucrătoare română de 29 de ani care vorbește germană, pentru că este de 11 ani în Germania.

Ea a povestit că după o lună de muncă, oamenii au primit salarii de 100 – 200 de euro, ceea ce a dus la explozia nemulțumirii.

Nu e vorba numai de bani, oamenii se plâng de pâinea mucegăită și de salamul expirat pe care l-au primit la masă, și în general de alimentația oribilă. Potrivit lui Sotri, există și probleme cu cazarea.

În satul de containere de lângă o stație de tratare a apelor uzate, sunt cazați câte patru în cameră,  femei și bărbați împreună. Pentru a nu îngheța noaptea, a trebuit să cumpere un încălzitor electric pe cheltuiala proprie.

Un alt muncitor care își așteaptă salariul a luat legătura cu Raluca-Florina Gheorge din Confederația Sindicală Germană (DGB). La DGB, Gheorge este responsabil pentru proiectul „Mobilitate echitabilă”, care îi sfătuiește pe europenii de est în domeniul dreptului muncii. Potrivit bărbatului, doar 500 de euro au fost plătiți pentru 500 de ore de lucru. Muncitorii care doreau să se plângă au fost dați afară din biroul șefului lor.

Duminică, sindicaliști de la sindicatul FAU – „Freie Arbeiterinnen Union”- au dorit să facă o vizită la satul de containere în care locuiesc lucrătorii la sparanghel. Dar firma Spargel Ritter a angajat bodyguarzi care au blocat accesul sindicaliștilor. Uniunea are dreptul legal să facă acest lucru, deoarece trei lucrători de la recoltare sunt membri, a declarat purtătorul de cuvânt al FAU, Erik Hagedorn. Acesta numește condițiile în care lucrătorii sunt cazați „catastrofale”.

Serviciile sanitare din satul de containere erau catastrofale, a comunicat borul de sănătate raional. Firma a venit cu o motivare halucinantă: românii i-ar fi împiedicat pe oamenii de la curățenie să curețe toaletele, pentru ca apoi lucrătorii să se poată plânge de condițiile igienice. Și mai halucinant, firma afirmă că a angajat șase bodyguarzi pentru a-i proteja pe lucrătorii de la curățenie să poat curăța toaletele.

Potrivit sindicatului FAU, mulți lucrători au primit până în prezent salarii mici sau deloc. Cu ajutorul unui interpret, doi lucrători au declarat duminică publicației General Anzeiger că au primit doar 50 sau 105 euro pentru luna aprilie – sume care pot fi de fapt doar avansuri. Încă nu fuseseră plătiți pentru luna mai.

Sindicaliștii au anunțat un protest în fața containerelor în care locuiesc lucrătorii la sparanghel.

Exit mobile version