Guvernul României vrea să preia un fost sediul al Mafiei pentru a ajuta românii din Italia

Secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Șaramet se află în această perioadă în Sicilia, într-o vizită de lucru care are drept principal scop implementarea de soluții pentru a stopa exploatarea muncitorilor români care se află în această regiune a Italiei.

Conform publicației SiciliaInformazioni,  Șaramet s-a întâlnit ieri cu Giovanni Ardizzone președintele ARS Sicilia căruia i-a prezentat un plan al guvernului român care cuprinde  măsuri împotriva abuzurilor și a exploatării cetățenilor români care se află la muncă în diverse state de pe teritoriul Uniunii Europene dar în special în Sicilia.

 

„În mod special pentru cei din Sicilia” – a punctat  secretarul de stat Saramet–  „deoarece aici  sunt înregistrați un număr de 53.189 de cetățeni de români, în mare parte femei, exploatate și victime ale abuzurilor. Guvernul român are intenția de a cere în folosință  un centru care a fost confiscat mafiei și care va fi destinat a deveni un punct de referință pentru acești românii care vin în Sicilia, unde aceștia să poată primi, în sfârșit, sprijinul Guvernului lor pentru integrarea în zonele în care au ales să trăiască și să lucreze.”

 Președintele  ARS Giovanni Ardizzone, a declarat că , „fenomenul este legat de drama exploatării migranților. Sicilia este un pământ primitor dar, din păcate, apar și cazuri de exploatare la care nu se poate închide ochii. Trebuie să acționăm pentru a stopa angajarea ilegală și abuzurile iar la femeile și bărbații români de aici, trebuie să ajungă mesajul că instituțiile românești și cele siciliene lucrează împreună la acest obiectiv.”

Sâmbătă, Șaramet se va întâlni la Vittoria (RG) cu părintele Beniamino Sacco, cel  care a denunțat fenomenul traficului de femei românce pe plantațiile din Ragusa și cu Giorgio Assenza, membru al comisiei anti-mafie din cadrul ARS.

Cine este Veaceslav Șaramet secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Veaceslav Șaramet a fost numit în funcţia de Secretar de Stat  pentru Românii de Pretutindeni în data de 23 mai 2017.

Este născut la Chișinău, a absolvit Liceul Teoretic „Gaudeamus”, cu specializarea clasei în fizică – matematică. În 2006 a fost admis, cu bursă, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” , pe care a absolvit-o în 2012, specializarea medicină dentară. A făcut rezidențiatul în Protetică Dentară la Craiova în perioada 2013-2016.

Vine din mediul ONG cu largă activitate în domeniul societății civile și a românilor de pretutindeni. Cei peste 10 ani petrecuți în România înseamnă înființarea Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni din București, pe care a coordonat-o timp de 6 ani. A paricipat și a organizat numeroase proiecte Erasmus și Youth in Action în țări precum Italia, Spania, Germania, Portugalia , Croația, Cehia, Macedonia, Turcia, Grecia.

În 2012, împreună cu alte 12 asociații din toată România a fondat Federația Asociațiilor de Basarabeni din România – singura organizație reprezentativă la nivel național a tinerilor originari din Republica Moldova aflați la studii în România.

În 2015 la inițiativa sa, Județul Dâmbovița s-a înfrățit cu raionul Ialoveni din Republca Moldova, iar primul proiect comun este construcția în valoare de 200 000 euro a unei grădinițe pentru copiii în satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni.

Vorbește limba engleză, franceză și rusă.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,099FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri