Haos la graniţă. Autorităţile române carantinează autocare întregi de români nevaccinaţi. Ce ne aşteaptă după sărbători

80% dintre românii din diaspora care vin acasă de Sărbători sunt nevaccinaţi, anunţă autorităţile care i-au trimis în carantină. Reprezentanţii DSP spun că în ianuarie spitalele vor fi din nou pline cu pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, având în vedere că românii care vin în ţară zilele acestea se carantinează acasă la părinţii şi la familiile lor pe care îi vor îmbolnăvi, transmite Adevărul.

Zile şi nopţi de foc pentru angajaţii vămilor din vestul ţării şi nu doar pentru ei. Valul de români netestaţi şi nevaccinaţi anti-COVID-19 care se întorc ziele acestea în ţară aproape că a paralizat vămile şi aeroportul din Bucureşti. Potrivit legislaţiei, persoanele nevaccinate şi netestate care sosesc în România trebuie supuse unui triaj epidemiologic şi apoi carantinei timp de două săptămâni.
Nervoşi că trebuie să aştepte cu orele şi că sunt trimişi în izolare, românii au început să-i înjure şi să-i scuipe pe medici. Horia Timiş, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, spune că, în ciuda faptului că la punctul de triaj de la Nădlac se lucrează non-stop cu 2 medici şi 3 asistente, cozile la intrarea în ţară se întind pe 6 kilometri, iar timpul de aşteptare este de 5 ore. „Facem tot posibilul să nu se aştepte la triaj. Câteodată carnatinăm autocare întregi, 100% din cetăţeni sunt nevaccinati, din păcate, şi având în vedere că Europa este roşie, este un prognostic trist pentru ce o să fie din ianuarie în România”, susţine directorul DSP Arad. Potrivit acestuia, deşi există suportul Jandarmeriei, „nemulţumirea cetăţenilor carantinaţi se revarsă pe angajaţii DSP din punctele de triaj, care sunt înjuraţi, scuipaţi, jigniţi, şi datorită jandarmilor, cărora le mulţumim, există totuşi un sentiment de securitate”.
Directorul deplânge faptul că deşi într-un interval de 6 ore, au intrat în ţară 1.500 de carantinaţi prin vama Nădlac, doar două persoane au consimţit să se vaccineze: „Cred că asta spune totul despre noi. Foarte dezamăgitor!”.
Timiş mai spune că mulţi cetăţeni nu cunosc noile măsuri de intrare în ţară şi că oboseala şi stresul creează multe probleme de ambele părţi: „Personalul nostru este epuizat, suntem de doi ani în vamă 24/24 şi gestionăm alături de Poliţia de Frontieră, STS şi Jandarmerie cea mai mare poartă de intrare în ţară terestră. Au şi colegele noastre limitele lor fizice, majoritatea sunt femei şi încasează toate nemulţumirile. Sper ca toţi să avem Sărbători Liniştite.Vom avea un decembrie aglomerat la graniţă. Vaccinaţi-vă, este singura şansă să evităm aceste situaţii şi să ne întoarcem la normalitate!”.

Blocaj şi la Otopeni

Şi la terminalul Sosiri de la Aeroportul Otopeni s-au format cozi de sute de persoane, începând de vineri. Pentru a gestiona mai bine situaţia, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a decis să permită debarcarea pasagerilor din avioane în grupuri de câte 50, la interval de 15 minute.
Duminică seară, ministrul de Interne, Lucian Bode, a recunoscut că există cozi kilometrice la frontiera României şi a anunţat că unele fluxuri de ieşire din ţară vor fi transformate în unele de intrare la frontiera de Vest, iar trei PTF-uri care erau deschise doar în weekend rămân deschise şi de luni: „Vă dau exemplul de la Petea. Pe fluxul de ieşire din ţară nu avem o maşină la trei ore, pe fluxul de intrare sunt cozi de 15 kilometri”.

Rafila: Încetaţi cu presiunile!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le-a cerut românilor să înceteze presiunile făcute asupra angajaţilor din DSP-uri. „Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze, ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria. Înţeleg nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta îl fac atunci când merg în ţările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, nu îl fac atunci când se întorc acasă, nu este în regulă şi cred că trebuie să fim toţi solidari şi responsabili în acest moment”, a declarat acesta.
Rafila a mai spus că, în doar 24 de ore, au fost carantinate 16.000 de persoane. „Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene, aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a subliniat ministrul Sănătăţii. El a precizat că va fi suplimentat numărul angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,106FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri