Decizia Curții de Apel Alba Iulia prin care fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel, i-a fost anulată pedeapsa pentru abuz în serviciu nu este singulară în această perioadă. Curtea de Apel Cluj i-a achitat, luni, pentru faptele de abuz în serviciu, pe Gabriel Ruga, fost director general al filialei Electrica Translvania Nord și pe Constantin Stoica, fost director la SISEE Transilvania Nord pe baza articolul 16, alin 1, litera b din Codul de Procedură penală, potrivit căruia fapta nu este prevăzută de legea penală, scrie ziarul clujean Făclia.
Mai exact articolul 16, aliniatul 1, litera b din Codul de Procedură Penală are următorul text: “fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”
Cei doi au fost, anterior, condamnați la închisoare de Tribunalul Cluj. De asemenea, Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din cadrul SISEE Transilvania Nord a fost achitat pentru infracțiunea de abuz în serviciu în același dosar, iar omul de afaceri Vasile Croitoru a fost găsit nevinovat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
Cu toate acestea, Gabriel Ruga și Vasile Croitoru au fost condamnați la închisoare pentru celelalte fapte, de corupție și de spălare de bani.
Astfel, Ruga a primit 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi pe durata termenului de încercare de 7 ani. La rândul său, Croitoru va executa de 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
Foștii șefi din Electrica Translvania Nord au fost trimiși în judecată, în 2009, de DNA Cluj, sub acuzația că în perioada 2002-2004 au cumpărat fără licitație produse electrice contrafăcute. Gabriel Michael Ruga, director general al filialei între 2000 și 2006, a fost acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și spălare de bani, toate în formă continuată. Constantin Stoica, director la SISEE Translvania Nord în perioada 2002-2005, a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, iar Petru Morar, fost şef al Serviciului Aprovizionare din aceeași companie, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și spălare de bani. Omul de afaceri Vasile Croitoru a fost judecat pentru dare de mită, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, spălare de bani și concurență neloială, alături de alte cinci persoane acuzate de fapte de corupție și spălare de bani.
Vezi aici decizia completă a instanței de judecată.
Rămâne de văzut care va fi motivarea exactă a instanței în această cauză pentru a se stabili care au fost argumentele instanței în ceea ce privește anularea pedepsei de abuz în serviciu.