Italia. Una dintre îngrijitoarele românce exploatate, mărturii: „Am căzut în depresie. A venit cu benzină să-i dea foc”

Zeci de românce au fost exploatate de o italiancă care le promitea locuri de muncă bine plătite. Femeile lucrau ca bone, menajere sau îngrijitoare. Iar uneori trecea şi un an fără să fie plătite.

Emoţionată, abia stâpânindu-şi lacrimile, Silvia Vrânceanu a povestit la Observator, vineri 15 mai,  cea mai neagră perioadă din viaţa ei. Mai bine de un an a lucrat zi şi noapte în casa unei bătrâne din Bologna. Fără nicio zi de pauză şi neplătită. Ar fi trebuit să primească 26.000 de euro până acum.

„Invocau tot felul de motive. “Imposibil! Ţi-i dăm, ţi-i dăm! Nu se poate, nu se poate!” Dar de câte ori m-am dus plângând şi distrusă, că eu aveam şi un împrumut făcut în bancă. Am făcut o cădere nervoasă, am căzut într-o depresie. Nu mâncam. Am leşinat, am căzut”, a povestit Silvia Vrânceanu, victimă.

„Erau o grămadă de muieri care urlau”

Povestea Silviei este și a altor 300 de femei. Venite de peste hotare, în căutarea unui loc de muncă, au fost păcălite de promisiunile celei care le-a angajat, o italiancă. Multe au aflat după ani de muncă grea că sunt în ilegalitate. Fără asigurare de sănătate şi contribuţii la fondul de pensii au riscat expulzarea. Nici plata nu era cea stabilită. Dacă, totuşi, venea la timp.

„M-am certat cu ei, m-am dus de nu ştiu câte ori la poarta lor să-mi dea banii. Au fost discuţii, au fost certuri. Una dintre românce a venit cu benzină să-i dea foc. Erau o grămadă de muieri care urlau în faţa agenţiei”, a mai povestit Silvia.

Nu exista un contract de muncă înregistrat

„Oamenii nu îşi luau salariile, mai mult decât atât nu exista un contract de muncă înregistrat la forţele de muncă. Această firmă nu a plătit contribuţiile către stat”, a spus Doru Badea, avocat din Bologna.

În ultimii şase ani, mai multe victime, inclusiv românce, au depus plângeri la poliţie şi au denunţat modul în care au fost exploatate. Zilele trecute, angajatoarea a fost arestată iar poliţia a pus sechestru pe toate bunurile ei.

Un român care era şofer la firma ei este cercetat în libertate. Poliţia încearcă să afle dacă bărbatul ştia de ilegalităţile comise în firmă.

Vă reamintim că intermedierea ilegală și exploatarea forței de muncă sunt acuzațiile aduse de Garda de Finanțe unei italience din provincia Bologna care a profitat de disperarea a circa 300 de femei originare din Europa de Est, printre care și zeci de românce pe care le-a exploatat în sectorul asistenței familiale din Italia. Anchetat de asemenea și un bărbat român care s-ar fi ocupat de recrutarea lucrătoarelor, ceea ce indică faptul că foarte multe dintre acestea erau românce.

Potrivit celor relatate de Garda de Finanțe italiană, Francesca Fraiese, în vârstă de 46 de ani și rezidentă în localitatea San Lazzaro di Savena, provincia Bologna, deținea patru cooperative și societăți prin care oferea servicii de asistență familială în zonă. Sediile acestor firme se aflau în via Massarenti din Bologna și în localitatea Casalecchio di Reno, din aceeași provincie.

Vezi aici mai multe detalii despre ancheta autorităților italiene în acest caz. 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,104FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri