La Repubblica, la 2 ani dupa ancheta privind romancele din Sicilia: “Ne-am reintors. Si am gasit o situatie si mai proasta”

Jurnalistii cotidianului La Repubblica s-au intors dupa 2 ani de la ancheta privind romancele abuzate de patroni in Sicilia sa vada ce s-a ales de soarta femeilor din Ragusa si au constatat  ca situatia lor s-a inrautatit.

Jurnalistii italieni au investigat acum mai bine de doi ani conditiile grele de viata pe care romancele sunt nevoite sa le indure in lupta lor pentru supravietuire in Sicilia. 

Exploatare, violuri, avorturi: muncitoarele romancele traiesc in continuare ca sclave in Sicilia, este concluzia lor. “Ne-am reintors. Si am gasit o situatie si mai proasta, daca poate fi posibil”, scriu jurnalistii italieni citati de Pro Tv. 

Jurnalistii italieni s-au intors in provincia Ragusa, unde au descoperit ca de fapt conditiile de viata ale romancelor s-au inrautatit in ultimii doi ani.  “Oricine a gresit trebuie sa plateasca”, sustine primarul Giovanni Moscato, insa subliniaza faptul ca “nu exista denunturi”.

Jurnalistii au incercat sa intervina pe langa guvernele celor doua state: Romania si Italia. In plus, Comisia pentru Drepturile Omului a initiat o investigatie, iar in urma sesizarilor efectuate, mai multi politisti, primari si oficiali au demarat ample anchete, efectuand diverse raiduri.

“Daca pretindem sa apreciem gravitatea fenomenului prin numarul mare de plangeri inregistrate ale femeilor romance, atunci inseamna ca am decis sa nu luam masuri impotriva lor. Niciuna dintre ele, in absenta unor alternative de munca si traind intr-o conditie de totala segragare fizica si sociala, nu se va duce de una singura sa prezinte plangere”, sustine Alessandra Sciurba, cercetator

Datele ASP (Azienda Sanitaria Provinciale) din Ragusa au dezvaluit faputul ca rata avorturilor este una inspaimantatoare. 111 avorturi au fost inregistrate in 2016, iar 119 in 2015, reprezentand 19% din totalul avorturilor din provincia italiana, care sunt facute de catre romance. Pentru a scapa de sarcina nedorita, romancele apeleaza fie la metodele traditionale, fie se intorc in Romania unde avorteaza.

“Petreceri agricole” in plin camp

Printre folii de plastic si deseuri toxice s-au nascut discoteci romanesti, unde romancele sunt platite pentru a-i distra pe “stapanii locali”. “Se intalnesc, mananca, beau si intretin relatii intime cu ele”, sustine preotul Beniamino. “Femeia careia ii vine randul trebuie sa se prefaca ca totul este in regula. Multe romance sunt lucratoare cu situatii dificile in spate, deseori trebuie sa-si intretina copiii, in Italia sau in Romania. Insa promisiunea a zece euro in plus devine o umilinta“, spune preotul care are parohia in Forcone din Vittoria.

“Am vazut ca femeile in prima etapa sunt extrem de constiente de nedreptatea pe care trebuie sa o indure“, spune cercetatoarea Sciurba. “Este o decizie pe care nici o femeie nu ar trebui sa o faca vreodata: sa se distruga pentru a le oferi copiilor lor un viitor. Cel de-al doilea pas il reprezinta un fel de adaptare la brutalitate”.

Sunt foarte multi romani, dar ei nu sunt o comunitate reala”, crede preotul Beniamino, adaugand ca “Nu au repere sau locuri de intalnire”.

Despre traiul de zi cu zi al acestor romani, jurnalistii sustin ca este unul extrem de rudimentar: “Traiesc in baraci, garaje, depozite pentru unelte si vechi custi transformate in locuinte. Acoperite cu plastic sau azbest. Prezenta umana este demonstrata numai de sarmele pentru intins rufe sau de antenele de satelit” scriu italienii.

Autoritatile romane n-au rezolvat mare lucru. In martie, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Andreea Pastarnac, a avut o serie de intrevederi cu reprezentanti ai autoritatilor italiene din Sicilia si cu reprezentanti ai structurilor asociative ale romanilor care locuiesc in sudul Italiei, in legatura cu conditiile in care muncesc cetatenii romani.

Printre masurile convenite impreuna cu autoritatile italiene sunt infiintarea in cel mai scurt timp a unui centru de sprijin si asistenta pentru victimele traficului de persoane, operationalizarea unor unitati mobile capabile sa ofere asistenta in teren, servicii de consiliere, informari adecvate fiecarui caz, precum si asistenta medicala.

Pana la 7.500 de femei, majoritatea romance, traiesc in conditii de sclavie in ferme din sudul Italiei, Ragusa fiind centrul exploatarii in zona. Povestile lor au ajuns si in saptamanalul The Observer.

 

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri