Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se prevede carantina odată cu reîntoarcerea în România.
A fost aprobată HOTĂRÂRE nr. 49 din 13.10.2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar pentru a fi aplicate pe durata acesteia în scopul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. Totodată a fost aprobată și lista cu țările și regiunile aflate în zona galbenă.
Dacă săptămâna trecută, lista cuprindea 49 de state cu indice de infectare peste al României, de data asta lista e mult mai scurtă.
După actualizarea de marți, lista va conține 32 de țări și teritorii și va intra în vigoare de la data de 15 octombrie, de la ora 00:00.
Lista cuprinde următoarele țări: Andorra, Israel, Muntenegru, Cehia, Polinezia Franceza, Guam, Argentina, Belgia, Bahrain, Olanda, Bahamas, Aruba, Gibraltar, Spania, Costa Rica, Franța, Republica Moldova, Marea Britanie, Islanda, Puerto Rico, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Armenia, Liban, Capul Verde, Panama, Slovacia, Statele Unite ale Americii, Columbia, Kuweit, Brazilia, Malta și Oman.
„Se păstrează aceleași reguli. Revenirea din aceste țări impune un test negativ dacă rămân în România doar trei zile, iar dacă durata este mai mare se intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea efectuării unui test a opta zi, și în cazul în care testul e negativ se iese din carantină la zece zile”, a transmis marți seara ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Se exceptează de la măsura carantinării persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat și vor dori să rămân pe teritoriul național o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore). Acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.
Față de lista anterioară, actualizată în 5 octombrie 2020, nu mai sunt pe lista zonelor de risc următoarele țări și teritorii: Sint Maarten, Peru, Irak, Maldive, Paraguay, Luxemburg, Belize, Emiratele Arabe Unite, Palestina, Danemarca, Libia, Ungaria, Chile, Ucraina, Austria, Curacao, Georgia și Qatar.