Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că începând cu luna septembrie va face concursuri pentru ocuparea a nu mai puțin de 160 de posturi vacante.
Angajările făcute de MAE se referă nu doar la personal diplomatic ci și la secretariat, cancelarie-birotică, juridic, economic, psihologic, tehnic (protecția informațiilor clasificate, achiziții publice, tehnico-militar, inginerie construcții civile, telecomunicații, administrativ-logistic ș.a.), IT, consular, comunicare publică, diplomație publică, arhivă, protocol.
Vezi mai jos anunțul oficial al Ministerului de Externe:
Anunț de intenție cu privire la organizare concursuri pentru angajarea în MAE prin ocuparea unor posturi cu încadrare pe funcții de execuție specifice MAE:
Ministerul Afacerilor Externe intenționează să organizeze, începând cu luna septembrie 2016, concursuri pentru ocuparea a 160 de posturi cu încadrare pe funcții de execuție specifice MAE, cu profilurile: secretariat, cancelarie-birotică, juridic, economic, psihologic, tehnic (protecția informațiilor clasificate, achiziții publice, tehnico-militar, inginerie construcții civile, telecomunicații, administrativ-logistic ș.a.), IT, consular, comunicare publică, diplomație publică, arhivă, protocol. Detaliile organizării și programarea concursurilor pe profiluri vor fi anunțate după publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului de concurs.
Având în vedere faptul că salariile din Ministerul de Externe sunt printre cele ai mari din sistemul bugetar oferta de locuri de muncă pare extrem de atractivă.
Update: 28 septembrie 2016. Deja au apărut primele concursuri anunțate de MAE pentru următoarele posturi
Vezi aici pagina oficială a anunțului
Descrierea posturilor, condiţiile specifice pentru ocuparea acestora, după caz, și bibliografia de concurs pot fi consultate aici:
domeniul secretariat – 47 posturi.
domeniul arhive diplomatice – 2 posturi;
domeniul audit intern – 3 posturi;
domeniul consular – 12 posturi;
domeniul controlul exporturilor – 10 posturi;
domeniul evidenţa tratatelor – 2 posturi;
domeniul protecţia informaţiilor clasificate – 2 posturi;
domeniul resurse umane – 4 posturi;
Cum arată profilul unui candidat conform siteului mae.ro :
Ţinând cont de complexitatea activităţii diplomatice, calităţile şi abilităţile pe care MAE le aşteaptă de la un candidat ţin atât de pregătirea profesională, cât şi de abilităţile personale şi profilul psio-comportamental.
Astfel, un viitor diplomat ar trebui să fie înzestrat cu o serie de calităţi precum: precizie, calm, răbdare, bună dispoziţie, modestie şi loialitate, la care se adaugă calităţi subînţelese precum inteligenţă, discernământ, prudenţă, şarm, curaj şi tact. La aceste calităţi personale, se adaugă competenţe profesionale: abilităţi lingvistice şi înclinaţie către asimilarea cu uşurinţă a noi competenţe, cunoştinţe generale privind relaţiile internaţionale, precum şi cunoştinţe specializate pentru anumite domenii de activitate precum cel juridic, economic sau consular, abilităţi de scriere a unui discurs, capacitate de sinteză şi analiză, abilităţi dezvoltate de comunicare scrisă şi verbală, abilităţi de negociere, flexibilitate, creativitate şi capacitate de adaptabilitate în medii multiculturale, învăţare activă.