Astăzi 29 ianuarie la ora 17.00 s-a dat adunarea pentru un nou protest în București, în piața Universității. Organizatorii, cei de la Corupția Ucide au anunțat că duminica trecută au fost 28.000 de oameni în stradă în timp ce autoritățile au estimat undeva între 15 și 20.000 numărul protestatarilor prezenți pe toată durata manifestațiilor. În același timp în marile orașe ale țării se anunță manifestații similare care au rolul de apune presiune pe Guvern și a-l face să renunțe la promovarea ordonanțelor de urgență care modifică Codul Penal.
Cine iese în stradă pe 29 ianuarie?
În mod cert în stradă va fi prezent nucleul dur al militanților anti-PSD, fie că aceștia fac parte din diverse partide politice, în special de dreapta, fie că sunt din societatea civilă. Sunt cei care au făcut opoziție ori de câte ori PSD a ajuns la guvernare și au acuzat acest partid de practici nedemocratice, care tind să protejeze politicienii corupți.Rămâne de văzut care va fi posibilitatea de mobilizare a acestui nucleu care a reușit să genereze o adevărată stare de spirit contra PSD și câți alți cetățeni va putea să atragă în stradă.
Cine nu iese în stradă pe 29 ianuarie?
Aproape sigur, duminică, majoritatea tăcută a românilor nu se va afla în stradă. Cei mai mulți români au alte priorități sau pur și simplu nu mai cred în ieșirile spontane în stradă care au părut în trecut că nu pot schimba nimic de fapt. Cel mai bun exemplu este reprezentat de demonstrațiile din toamna anului 2015 când a fost schimbat guvernul Ponta, la presiunea străzii. Votul dat pe 11 decembrie 2016 a arătat că românii nu au fost încântați de prestația guvernului tehnocrat și au ales să nu vină la vot sau să voteze cu PSD, într-o majoritate covârșitoare.
În concluzie:
Duminica trecută cei care au ieșit în stradă, în frunte cu președintele Klaus Iohannis au arătat că o parte a societății românești nu este de acord cu ceea ce face Guvernul PSD. Cel puțin câteva zeci de mii de oameni, dacă nu chiar sute de mii, sunt contra. Au aratătat și demonstrat clar acest lucru. Dar suntem la distanță de numai o lună și ceva de la alegerile din 11 decembrie când majoritatea românilor care au ieșit la vot au dat susținerea lor acestui Guvern. Iar cei care ar fi putut vota cu PNL, USR sau alte partide au ales să stea acasă dezamăgiți de soluțiile oferite de aceste partide și de un an de guvernare tehnocrată.
Susțin orice formă de protest pașnică deoarece este o formă vitală de exprimare a democrației participative. Dar dacă nu ies cel puțin un milion de oameni în stradă, care să arate că de pe 11 decembrie și până acum social democarații au pierdut susținerea populară atunci aceste proteste nu reprezintă decât o exprimare democratică a unei minorități care până la urmă trebuie să respecte principalul element al democrației pe care pretind că o apără: Majoritatea decide.