Ministru britanic : „Putem introduce VIZE pentru România, Polonia și Bulgaria după Brexit”

Marea Britanie va fi liberă să introducă vize pentru Polonia, România și Bulgaria și ar putea face acest lucru după „ieșirea ordonată” din Uniunea Europeană, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, joi, 28 septembrie, pentru rețeaua Euractiv.com.

La conferința de presă comună cu negociatorul șef al UE, Michael Barnier, Davis a fost întrebat dacă UK intenționează să introducă vize pentru Polonia, Bulgaria și România după ieșirea din UE sau dacă angajamentul de a nu face acest lucru face parte din negociere.

„Oh, da, vreau să spun, o vom face. Întrebare strictă. Vom fi liberi, da, nu vom mai fi membru al Uniunii Europene, vom fi liberi să ne conducem politica de imigrație așa cum considerăm potrivit. Așa cum am spus mai devreme, asta nu înseamnă că oamenii din țările UE nu vor putea veni în Marea Britanie și să lucreze în Marea Britanie, dar vom avea acea libertate”, a declarat Davis.

Negociatorul din partea UE, Barnier a evitat inițial să comenteze, spunând că întrebarea era mai mult pentru negociatorul din Regatul Unit decât pentru el.

El a explicat apoi că, în mod legal, nu a fost în măsură să abordeze această problemă. Barnier a spus că într-o etapă ulterioară, în contextul discuțiilor privind o relație viitoare cu Marea Britanie, „este întotdeauna posibil să se discute aspecte precum imigrația, chestiuni referitoare la cetățenii ambelor părți”.

Dar a adăugat că aceasta ar fi în contextul relațiilor UE cu Marea Britanie, care ar avea deja statutul de țară terță.

 


Politica UE privind vizele impune reciprocitate din partea țărilor terțe, ceea ce înseamnă că, în cazul în care Regatul Unit, ca țară terță, impune vize anumitor state toți ceilalți 27 de membri ar trebui să introducă obligativitatea vizelor pentru cetățenii britanici.

Cu toate acestea, această regula s-a dovedit ineficientă, cel puțin în contextul relațiilor UE-SUA. Cetățenii Poloniei, Ciprului, Croației, României și Bulgariei mai au nevoie încă de vize pentru a vizita SUA.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,114FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri