Ministrul muncii dă vești neplăcute pentru pensiile speciale. Ce pensionari vor fi afectați

Lia Olguța Vasilescu a dat câteva vești neplăcute pentru anumite categorii de pensionari! Este vorba despre pensionarii militari, care nu vor mai avea pensiile actualizate în funcție de salariul din sistem, cum e acum, ci doar în funcție de rata inflației, ca în sistemul public de pensii. Așa se face că în MAI sunt pensii uriașe. De exemplu, un pensionar care anul trecut, când s-a pensionat, a avut o pensie de 20.924, în acest an, datorită modificării legii salarizării, are 22.023 de lei.

Vasilescu anunță că Guvernul va emite o OUG ce va pune capăt actualizării pensiilor speciale în funcție de salariile din sistem.

”Avem de gând să dăm o ordonanță săptămâna viitoare. După apariția legii salarizării, dacă nu corectăm, vom ajunge într-o situație foarte neplăcută de la anul. Economia nu poate să susțină astfel de pensii.

Nu scădem nicio pensie aflată în plată. Cine are 22.000 de lei, rămâne cu 22.000. Pensia media la MAI e 3.500 de lei, la MAPN e de 3.000. Pensia medie în România e de un pic peste 900 de lei, sub punctul de pensie. Termenul de intrare în vigoare a OUG va fi 15 septembrie. Cine vrea să iasă la pensie, va putea să iasă. Nu li se mai actualizează pensiile în raport cu cei în activitate. Vor crește doar cu rata inflației.

În luna octombrie o să avem legea pensiilor, care va fi ca în programul de guvernare.

Această OUG se referă la toate pensiile speciale, nu doar la militari, ci și la parlamentari. Nu tăiem pensii, dar trebuie o decizie referitoare la actualizare. Nu e corectă această formulă de actualizare, nici față de ceilalți pensionari, nici față de statul român. Acestor categorii li se cresc pensiile, anual, cu cel puțin 25%. Sistemul de pensii nu mai poate să susțină astfel de pensii. Ei se pensionează și la 40 de ani, iar apoi se angajează în altă parte.

Foarte mulți dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, pentru că așa cum arată legislația la ora acuală, poți să pleci și cu o pensie de 120% față de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcție de creșterile salariale ale celor care sunt activi. Se ia 85% din brut și se adaugă sporurile și ajunge la mai mult decât ia în mână. Asta înseamnă că dacă anul viitor vom crește salariile cu 25%, li se actualizează pensiile cu 25%.”, a spus Lia Olguța Vasilescu la Antena 3.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,097FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri