Plenul comun al Parlamentului a votat, astazi vineri, 28 februarie, revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, cu 267 de voturi ”pentru 56 ”împotrivă” şi 71 de abţineri. Funcția de președinte al AEP va fi preluată de către Zsombor Vajda, până acum vicepreședinte. El este susținut în funcție de către UDMR.
”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că domnul vicepreședinte Zsombor Vajda a preluat conducerea instituției, în calitate de președinte interimar, după revocarea de către Parlamentul României a președintelui Autorității, domnul Toni Greblă.
“Voința alegătorilor este pe primul loc, iar instituțiile statului au datoria de a asigura exprimarea liberă și informată a acestora, cu respectarea tuturor principiilor democratice – acesta este fundamentul democrației. Cu respect față de fiecare cetățean și cu devotament față de principiile democratice, Autoritatea Electorală Permanentă își îndeplinește atribuțiile cu responsabilitate și profesionalism, asigurând organizarea alegerilor în conformitate cu legea, în condiții de transparență și egalitate pentru toți cetățenii. Prin acest interimat, îmi asum cu responsabilitate și determinare misiunea de a asigura un proces electoral corect și transparent, astfel încât fiecare cetățean să aibă certitudinea că votul său este respectat, alegerile se desfășoară fără compromisuri, iar democrația își păstrează integritatea”, a declarat domnul Zsombor Vajda citat de stiripesurse.ro.
Totodată, conducerea interimară a Autorității Electorale Permanente asigură opinia publică și alegătorii că activitatea instituției va continua în condiții normale, fără sincope, pentru a duce la îndeplinire misiunea, viziunea, atribuțiile prevăzute de lege și rolul de garant al alegerilor libere și corecte.Alături de Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, Autoritatea Electorală Permanentă va asigura derularea pregătirilor specifice organizării și desfășurării alegerilor prezidențiale din acest an cu imparțialitate, profesionalism, transparență și corectitudine, astfel încât scrutinul să se desfășoare în cele mai bune condiții, cu respectarea standardelor europene și internaționale în domeniu.
Potrivit Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, organizarea alegerilor prezidențiale este coordonată de Biroul Electoral Central (BEC), care are competența principală în supravegherea desfășurării scrutinului și asigurarea respectării legalității procesului electoral. Conform Legii nr. 370/2004, BEC coordonează activitatea birourilor electorale județene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București și birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, asigurând aplicarea unitară a dispozițiilor legale în materie electorală.
Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă, prin structurile sale, va continua să sprijine desfășurarea procesului electoral și să asigure implementarea prevederilor legale privind finanțarea campaniilor electorale.”, arată un comunicat al AEP.