Home Noutăți Noi reguli pentru șoferii de TIR și angajatori începând cu 31 martie,...

Noi reguli pentru șoferii de TIR și angajatori începând cu 31 martie, stabilite prin ordonanța militară

Noua ordonanță ordonanța militară  emisă duminică seara, 29 martie, prevede că șoferii de TIR trebuie să intre în carantină între curse.  Ordonanța miltară va intra în vigoare începând cu data de 31 martie.

Conducătorii auto care intră în țară, cei care conduc mașini mai mari de 3,4 tone au trei opțiuni, pentru a-și proteja familiile: angajatorul le pune la dispoziție un spațiu de izolare, fie stau acasă cu familia, fie autorităție pun la dispozițe, contra cost cazarea pentru 14 zile”, spus ministrul de Interne Marcel Vela. Pentru a nu exista nici un fel de problemă de interpretare a ordonanței și a regulilor impuse pentru șoferii de TIR și pentru amgajatorii lor  începând cu 31 martie, mai jos puteți citi articolele care se referă la acest aspect, din textul ordonanței:

”Art.4 – (1) La intrarea în țară, pentru protejarea propriilor familii, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre curse, pentru una dintre următoarele modalități de protecție împotriva răspândirii COVID-19:

  1. a) carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;
  2. b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc, sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil;
  3. c) carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile  administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.

(2) Opțiunea pentru una dintre modalitățile prevăzute la alin. (1) se materializează prin completarea, de către conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, a unei declarații pe propria răspundere prin care își asumă una dintre cele 3 variante de carantinare/izolare.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și piloților de aeronave și personalului navigant.

(4) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020”.

Ministrul de Interne Marcel Vela a mai anunțat că măsurile de izolare pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani vor fi mai permisive, dacă au nevoi medicale sau dacă trebuie să iasă din case pentru a-și îngriji animalele.

„Modicările Ordonanței nr. 4, pe care am supus-o aprobării astăzi (duminică – n.r.) premierului și Președintelui: sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le-am abordat și unele zone pe care le-am îmbunătățit ca administrare și gestionare. Am permis deplasarea în afara locuinței persoanelor peste 65 de ani și în intervalul orar 20-21 pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. Pentru ieșirile în acest interval orar nu este nevoie de declarații”, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Tot pentru persoanele peste 65 de ani, Vela a venit cu anumite clarificări privind condițiile în care pot fi ajutate de operatori economici.

„Cei care vând medicamente sau alimente – astfel încât în intervalul 11-13 să facilitate accesul persoanelor peste 65 de ani acestor persoane”, a mai spus ministrul.

De asemenea, persoanele peste 65 de ani, care merg la proceduri medicale, tratamente oncologice sau dializă, au voie să iasă din casă și în afara orelor 11 – 13, cum era prevăzut în Ordonanța Militară nr. 3.

Ordonanţa prevede că persoanele care sunt în izolare la domiciliu intră direct în carantină, dacă încalcă regulile, şi vor suporta toate cheltuielile.

Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină şi vor plăti, de asemenea, cheltuielile.

Exit mobile version