Olanda. Șofer român de TIR, condamnat la 10 ani de închisoare, după ce inițial a fost achitat: Liviu avea în remorcă 25 de pasageri „în pragul morții”

Liviu S., un șofer român în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat în apel la zece ani de închisoare pentru că a transportat 25 de refugiați într-un camion frigorific, a anunțat Procuratura din Olanda. Anul trecut, șoferul român a fost achitat pentru că judecătorul a considerat că sunt prea puține dovezi pentru a-l incrimina. 

Anul trecut, videoclipuri înfiorătoare au arătat cum un total de 25 de pasageri clandestini – dintre care șase erau minori la acea vreme – au fost înghesuiți în camionul lui Liviu S.. La sfârșitul anului 2019, s-au îngrămădit într-un container frigorific pe o navă care pleca din Vlaardingen. Oxigenul din interior era aproape epuizat și erau foarte aproape de sufocare.

Refugiații au fost descoperiți abia pe 19 noiembrie 2019, după ce feribotul a plecat. Acest lucru s-a întâmplat lângă Hoek van Holland. Nava s-a întors apoi la Vlaardingen, unde poliția a arestat atât șoferul, cât și grupul. 

„Faptul că aici nu au fost morți se datorează doar acțiunilor eroice ale unor refugiați”, a spus procurorul Mirjam Blom.

Inițial, șoferul român a fost achitat

Justiția l-a considerat responsabil pe șoferul român care ar fi fost la pun pas sa provoace un masacru și a cerut o pedeapsă de zece ani de închisoare. Românul a negat întotdeauna și a spus că nu a știut despre migranții din camionul lui.

Vara trecută, judecătorul l-a achitat, iar șoferul român a putut să-și viziteze soacra bolnavă în România. Curtea de Apel de la Haga a revizuit acum această decizie, iar judecătorul din Apel l-a condamnat pe bărbat la zece ani de închisoare.

În portul Rotterdam, aproape zilnic, migranții încearcă să facă traversarea ilegală către Regatul Unit. Contrabandiştii percep sume mari de bani pentru a-i ajuta şi îi duc la rudele care au traversat deja.

„Astfel de organizații sunt nemiloase”, a spus procurorul în cadrul procesului șoferului român.

25 pasageri, în pragul morții

Cei 25 de pasageri clandestini erau în pragul morții în camionul românului.

Avocatul lui Liviu, Nathalie Roos, a dat vina în instanță pe procesatorul de carne din Germania de unde camionagianul a preluat încărcătura congelată de carne: migranții s-ar fi aflat deja în interiorul containerului, până să fie preluați. 

Avocata a mai prezentat judecătorilor și un selfie al pasagerilor. Unul dintre irakieni a făcut fotografia în timp ce se afla în camion. Poza, a argumentat Roos, fusese deja făcută înainte ca șoferul să ridice remorca.

La audiere, Liviu S. a izbucnit în plâns. El a spus că vrea să meargă acasă cât mai curând posibil pentru a avea grijă de familia lui. Fiica lui avea pneumonie, fiul lui avea probleme cu ochii, iar medicii au diagnosticat cancer la soacra lui. Nu i-a putut vedea în întrucât a fost ținut într-o celulă olandeză în tot acel timp.

Până la o zi după audierea pe fond a cazului său, atunci când i s-a permis brusc să iasă din închisoare. Era un semn al achitării sale, după cum s-a dovedit ulterior. Potrivit avocatului Roos, care acuză justiția că ar avea “ochelari de cal” , mesajul că lui Liviu S. i s-a permis să părăsească celula a fost o „mare surpriză” pentru român. „A fost foarte fericit și recunoscător.”

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,099FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri