Parlamentul de la Londra a respins aseară toate cele 4 variante propuse pentru Brexit

Un nou referendum, anularea Articolului 5 sau rămânerea în Piaţa Unică? Parlamentarii britanici nu au acceptat niciuna dintre opţiuni la votul “indicativ” de luni seară, 1 aprilie a anunțat Agerpres.

Parlamentul de la Londra a respins toate cele 4 opţiuni. Cele mai mari şanse le-a avut varianta unei uniuni vamale, propusă de conservatorul Ken Clarke şi respinsă cu doar 3 voturi diferenţă. Urmează însă încă un vot, cel pe varianta propusă de premierul May. Dacă nici aceasta nu va fi acceptată, se va ajunge cel mai probabil la un Brexit fără acord.

Parlamentarii britanici au din nou şansa să-şi spună părerea cu privire la Brexit. Dezbaterea a început în cursul după-amiezii, însă votul are loc seara – după miezul nopţii, ora României

Parlamentul a preluat controlul asupra procesului, după ce acordul negociat de Theresa May cu europenii a fost respins în trei rânduri de Camera Comunelor.

May le-a dat liber aleşilor conservatori să voteze cum le dictează conştiinţa, însă presa britanică scrie că şefa guvernului speculează temerile legate de o amânare cu doi ani a Brexitului.

Aşa că are de gând să-şi aducă acordul, pentru a patra oară în Parlament, dacă va constata că are sprijinul majorităţii. 

Patru opţiuni alternative selectate pentru votul din Camera Comunelor 

Din cele nouă texte propuse, preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a selectat patru asupra cărora deputaţii se vor pronunţa, informează Reuters, citat de Agerpres.

Prima opţiune selectată, „moţiunea C″, solicită guvernului să negocieze o uniune vamală permanentă cu Uniunea Europeană. O moţiune similară a fost respinsă la runda precedentă cu o diferenţă de numai şase voturi.

Următoarea opţiune, „moţiunea D″, sugerează o „Piaţă Comună 2.0″⁣, adică negocierea unui acord de retragere din blocul comunitar însoţit de un aranjament după modelul relaţiei Norvegiei cu UE, ceea ce ar însemna atât rămânerea Regatului Unit în Piaţa Unică europeană, cât şi încheierea unui acord vamal cu UE. Aceeaşi moţiune a fost respinsă anterior cu 283 de voturi la 189.

Cea de-a treia opţiune, „moţiunea E″, cere convocarea unui referendum pentru validarea oricărui acord privind Brexitul convenit cu UE de guvernul de la Londra. Şi această alternativă a fost supusă votului Camerei Comunelor săptămâna trecută, fiind respinsă cu 295 de voturi la 268.

Ultima alternativă, „moţiunea G″, cere guvernului să anuleze Brexitul (să revoce articolul 50), ca măsură extremă de evitare a unei ieşiri din UE fără acord. Este o variantă revizuită a unei alte moţiuni respinse la votul precedent, cu 293 de voturi la 184.

Chiar dacă una sau mai multe dintre aceste moţiuni vor fi votate acum de o majoritate în Camera Comunelor, ele nu vor avea forţă juridică, în schimb pot pune presiune pe premierul Theresa May să urmeze o anumită cale în acest proces.
Conform deciziei luate de liderii europeni la ultimul summit, în condiţiile unui nou vot negativ al parlamentului britanic faţă de acord, ceea ce s-a întâmplat vineri pentru a treia oară, noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie, aceasta fiind şi data până la care, conform aceleiaşi decizii, Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului. Un summit european extraordinar a fost convocat în acest scop pentru 10 aprilie.

Camera Comunelor nu a reuşit să ofere un vot majoritar pentru acordul convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul întrucât deputaţii pro-europeni consideră că acesta va menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce deputaţii susţinători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de „backstop″ pentru frontiera nord-irlandeză, clauză pe care liderii europeni au refuzat să o renegocieze.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,104FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri