Parlamentul European atac dur la Theresa May: “Oferta pentru drepturile europenilor după BREXIT este o dezamagire uriașă”

Negociatorul-şef din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a avertizat că oferta premierului britanic Theresa May privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene este incompletă şi incorectă, relatează BBC News, citat de Mediafax.

Într-o scrisoare comună semnată de liderii celor mai importante patru grupuri din Parlamentul European, propunerea Marii Britanii privind drepturile cetăţenilor UE după Brexit este catalogată drept “o dezamăgire uriaşă, departe de ceea ce sunt ei îndreptăţiţi să primească”.

Guy Verhofstadt avertizează că europenilor din Marea Britanie li se oferă mai puţine drepturi decât britanicilor din UE, iar Blocul comunitar nu va accepta acordul de Brexit dacă oferta nu va fi schimbată.

“Propunerea Marii Britanii este departe de ambiţiile anunţate de a «pune cetăţenii pe primul plan» Dacă ar fi implementată, ar arunca un nor negru de neclaritate şi incertitudine asupra vieţii a milioane de europeni. Este o dezamăgire uriaşă să propui ca europenii să obţină statutul unor «cetăţeni ai ţărilor terţe» în Marea Britanie, cu mai puţine drepturi decât cetăţenii britanici din UE”, a precizat Verhofstadt.

Potrivit negociatorului-şef din partea Parlamentului European pentru Brexit, europenii şi-ar pierde dreptul de a vota în alegerile locale, familiile acestora vor fi vizate de cerinţele privind salariul minim, iar statutul copiilor născuţi după Brexit în Marea Britanie este nesigur.

“Această ofertă prezintă un risc real de a crea o cetăţenie de rang secund. Este în contradicţie inclusiv cu manifestul Vote Leave, care promitea să trateze cetăţenii UE «nu mai puţin favorabil decât în prezent»”, a mai spus Verhofstadt.

Liderii din Parlamentul European avertizează că au puterea de a respinge orice acord de Brexit care nu este considerat convenabil pentru cetăţenii din Uniunea Europeană.

“Uniunea Europeană are o misiune comună de a extinde şi consolida drepturile, nu de a le reduce. Nu vom aproba niciodată îndepărtarea lor retroactivă. Parlamentul European îşi va rezerva dreptul de a respinge orice acord care tratează cetăţenii UE, indiferent de naţionalitatea lor, mai puţin favorabil decât în prezent. Aceasta este o chestiune a drepturilor fundamentale şi a valorilor care se află în centrul proiectului european”, se mai arată în scrisoarea comună.

Guy Verhofstadt aminteşte că negocierile privind Brexit trebuie încheiate până la 30 martie 2019, iar UE “nu va susţine extinderea acestui termen, pentru că ar necesita organizarea de alegeri europene în Marea Britanie în 2019, un fapt de neconceput”.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,097FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri