„Unica țară care nu-și primește cetățenii.”
Acestea sunt vorbele pe care polițiștii italieni interveniți în dimineața de vineri, 12 februarie 2021, pe aeroportul din Bergamo, le-au adresat cetățenilor români care nu erau lăsați să urce în aeronava Wizz Air ce urma să-i ducă la Iași, în România. Conform informațiilor relatate de Romeo Panait, unul dintre pasageri, compania aeriană nu a permis îmbarcarea a peste 70 de persoane pe motiv că nu au efectuat testul COVID RT-PCR cu rezultat negativ.
„Deci am fost 72 de persoane pe care nu ne-au lăsat să urcăm în avion. Au chemat poliția, fiindcă toată lumea a început să facă panaramă. Erau vreo 4 polițiști și ne-au dat dreptate, dar au zis că, nah, e România care nu ne primește. Ne-au spus că e unica țară care nu-și primește cetățenii. Au zis că da, nu au test, ok! Îi aduceți în țară și vă ocupați voi de ei. Îi țineți într-un institut, undeva, o zi, cât să facă testul și după aia… dar în țara lor trebuie să intre”, ne-a povestit la telefon Romeo, care lucrează ca șofer în Italia.
„Erau doctori acolo, șoferi de camioane, în interes de serviciu, nu i-au lăsat să urce în avion fiindcă n-aveau testul”, a mai adăugat conaționalul nostru.
Angajatele de la aeroportul din Bergamo au sunat la aeroportul din Iași pentru a vedea dacă pot fi lăsați să urce în avion, însă nu a răspuns nimeni la telefon, ne-a mai explicat șoferul român. Pasagerul spune, de asemenea, că nu au fost informați de compania Wizz Air decât la ora 1:00 din noaptea trecută, prin e-mail, că este nevoie de test COVID negativ pentru a putea fi îmbarcați. Asta în condițiile în care avionul trebuia să decoleze la ora 8:00 dimineața.
„Eu aveam un test rapid, făcut în farmacie, îl făcusem ca să fiu sigur. Dar tot nu m-au lăsat să urc în avion. Toți care erau acolo au spus că le-au ajuns mesajele foarte târziu (…) Cine a avut testul, probabil s-a mai uitat pe la televizor, pe rețelele de socializare și l-au făcut din timp. Au fost îmbarcați, dacă nu greșesc, vreo 40 de pasageri. M-am uitat pe calculatorul lor, acolo și vreo 72 erau cu roșu, nu i-au lăsat să urce”, a mai precizat Romeo.
Ceea ce este mai grav e că erau și multe badante printre pasagerii care nu au fost lăsați să călătorească spre România și acestea nu au unde să se întoarcă acum.
„Erau femei care lucrează ca îngrijitoare, badante, care nu mai aveau efectiv unde să plece. Au început să plângă fiindcă familiile le-au adus acolo și nu mai vin după ele, că nu mai lucrează. Ce fac ele?”, ne-a mai transmis conaționalul nostru.
În urma semnalării făcute de cititorul nostru, am aruncat din nou o privire peste măsurile impuse de Consiliul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și nu reiese de niciunde că Wizz Air ar fi trebuit să interzică, astăzi, îmbarcarea pasagerilor fără test COVID negativ.
Mai exact, în Hotărârea nr. 6 din 04.02.2021 a CNSU și în Hotărârea nr. 7 din 04.02.2021 a CNSU, ambele care conțin măsuri ce au intrat în vigoare astăzi, 12 februarie 2021, și sunt cele care au introdus obligativitatea unui test RT-PCR negativ pentru SARS-CoV-2 la intrarea în țară, nu este specificată obligația operatorilor de transport internațional de a interzice îmbarcarea pasagerilor care nu dețin acest test. În Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 CNSU, în schimb, este specificat după cum urmează:
„Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
- a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,
- b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,
- c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.”
Problema este că această ultimă hotărâre specifică, de asemenea, că această obligație a companiilor de transport intră în vigoare abia de mâine, 13 februarie. În art.8, alin.(1) din această hotărâre scrie foarte clar:
„Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre, intră în vigoare, pentru țările/zonele/teritoriile aflate pe lista aprobată prin HCNSU nr. 6 din 04.02.2021 și care se regăsesc și în lista prevăzută la art. 1 (inclusiv Italia – n.r.), începând cu data de 13.02.2021, ora 00.00.”
Acestea fiind spuse, nouă nu ne mai rămâne decât să punem o simplă întrebare: Cine a greșit?
Conform legii în vigoare, la ora 8:05 din data de 12 februarie 2021, când a decolat avionul, Wizz Air nu avea obligația de a le interzice pasagerilor să urce în avion fără un test COVID negativ. Li s-a comunicat greșit cumva din partea autorităților române data la care această măsură va intra în vigoare? Sau a greșit chiar compania aeriană?
Și, cel mai important, cine-i va despăgubi pe cetățenii români care nu au fost lăsați să intre în țara lor și nu au fost lăsați să folosească un serviciu pentru care au plătit?
Așteptăm clarificări atât din partea CNSU, cât și din partea Wizz Air.