Primar italian: Eu am o badantă româncă în familie și își face bine treaba

Raffaello de Ruggieri, primarul localității italiene Matera, a primit, zilele trecute,  în vizită oficială pe noul Consul General al României la Bari, Lucreția Tănase. În afara momentelor protocolare, care au însemnat alocuțiuni oficiale sau schimbul de cadouri, a avut loc o discuție ca de la om la om, despre problemele cu care se confruntă comunitatea românească din zonă, despre proiecte care să îi implice și pe românii rezidenți aici.

Primarul Materei i-a făcut o supriză consulului român. Pentru a arăta demnitarului un exemplu perfect de #integrare, a sunat de pe telefonul mobil acasă, unde a răspuns o voce de femeie. Era îngrijitoarea, sau ‘badanta”, o româncă, pe care a dat-o la telefon Lucreției Tănase.

Cele două femei au vorbit câteva minute în limba maternă, primarul reușind să facă o surpriză frumoasă consulului.

”Sunt mulțumit de ea, așa cum sunt mulțumit de orice om care își face datoria și nu creează probleme în comunitatea noastră. Lucrează de foarte mulți ani în familia noastră și o respectăm foarte mult pentru ceea ce face”, a declarat de Ruggieri.

Noul Consul General are în ”grija” sa patru regiuni importante: Puglia, Basilicata, Calabria și Molise. Sunt regiuni în care trăiește un important număr de români, cu multe probleme rămase încă fără rezolvare. Una dintre acestea, probabil cea mai arzătoare, este munca la negru.

Numai în Basilicata, spre exemplu, trăiesc și lucrează peste 9000 de conaționali, mare parte din acest număr fiind femei care lucrează ca ”îngrijitoare”.

Cei doi interlocutori au discutat apoi și despre proiecte care pot fi realizate prin aportul comunității românești, ținând cont de faptul că Matera a fost desemnată ”Capitală Europeană” pentru anul 2019.

S-a vorbit despre posibilitatea de colaborare între administrația locală și reprezentanții Guvernului României, în mai multe domenii: proiecte administrative, inovație tehnologică, programe sociale, cinematografie, etc.

”Românii au aceleași oportunități ca orice alt locuitor al Materei”, a mai spus de Ruggieri consulului nostru.

Cu toate acestea, cu siguranță pentru Consulul General, cel mai plăcut moment a fost discuția purtată cu conaționala noastră, la telefon. Din nou precizăm, un exemplu perfect de integrare, mai cu seamă că noi, românii, suntem ușor de reperat în Italia, fiind probabil cea mai numeroasă comunitate dintre toate celelalte care conviețuiesc aici

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,106FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri