Primul mesaj de susținere pentru Guvernul Grindeanu de la Bruxelles

Astăzi a venit primul mesaj clar de susținere a Guvernului Grindeanu de la Bruxelles, din partea grupului socialiștilor. Guvernul român a arătat o atitudine responsabilă ascultând vocea cetăţenilor, acum trebuie să se continue implementarea programului politic şi lupta împotriva corupţiei, a declarat preşedintele grupului S&D din Parlamentul European, Giovanni Pittella, potrivit unui comunicat.

”Prin abrogarea contestatei ordonanţe de urgenţă nr. 13/2017, Guvernul român şi primul ministru Sorin Grindeanu au demonstrat o atitudine de responsabilitate în a şti cum să asculte şi să interpreteze vocea poporului. Guvernul, votat de majoritatea cetăţenilor români, trebuie să continue angajamentele asumate privind punerea în aplicare a programului politic prezentat la ultimele alegeri, precum şi lupta împotriva ilegalităţii şi corupţiei”, a spus  Pittella citat de stiripesurse.ro.

El pledează pentru dialog pentru reducerea tensiunilor sociale.

”Este nevoie de evitarea unor rupturi şi diviziuni între cetăţeni şi instituţiile din România prin promovarea unui dialog constant şi constructiv, menit să reducă tensiunile sociale şi acţionând ca o precondiţie pentru creştere şi dezvoltare”, a mai spus preşedintele grupului S&D din Parlamentul European.

În același timp felul în care este dusă lupta anticorupţie din România este aspru criticat într-un articol publicat de cotidianul britanic The Guardian.

„Ignorarea acestui abuz de putere riscă să încurajeze alte naţiuni europene să-i urmeze exemplul”, scrie David Clark, fostul consilier special la Ministerul de Externe al Marii Britanii, în perioada 1997-2001, în prezent comentator şi consultant de politică externă.

Autorul articolului aminteşte, în debutul textului, despre populismul din ce în ce tot mai prezent în ţări precum Ungaria sau Polonia. „Dar mai există încă o ameninţare care se ascunde în văzul tuturor: abuzul legilor anticorupţie din România, o ţară deseori dacă ca exemplu pentru reformele de succes în Europa centrală şi de est”, se arată în articol.

Procentul de condamnări în cazurile de corupţie din România este surprinzător de mare: 92%. O privire mai atentă către metodele folosite de DNA ne arată de ce. Aproape toate cazurile care vizează persoane importante implică o procedură încălcată”, scrie Clark, care dă şi exemple: mărturii neverificate ale unor martori care obţin imunitate, ameninţări la adresa familiei, arest preventiv abuziv, stenograme scurse în presă, judecători anchetaţi dacă nu dau un verdict favorabil DNA.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri