Prognoza meteo: un nou val de aer rece loveşte România. Unde se anunţă ploi şi lapoviţă, de când cresc temperaturile

Deşi vremea se încălzeşte uşor începând de marţi, 3 octombrie, meteorologii anunţă ploi şi un nou val de aer rece. Maximele vor scădea în jurul datei de 15 octombrie în toate regiunile. Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) pentur următoarele două săptămâni, temperaturile nu vor depăşi valorile normale datei din calendar.

ANM a actualizat previziunile, pe regiuni geografice, pentru următoarele săptămâni. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Minime de 5 grade în Muntenia

Temperatura aerului va creşte treptat în prima parte a intervalului, apoi nu va avea variaţii semnificative şi se va situa, în general, în apropierea mediilor climatologice ale perioadei. În medie, pe parcursul primei săptămâni vor fi maxime cuprinse între 17 şi 23 de grade şi minime între 5 şi 9 grade, iar în cea de-a doua săptămână temperaturile maxime se vor încadra între 19 şi 21 de grade, iar minmele vor oscila în jurul a 8 grade. Vor fi ploi slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de semnalare în perioada 7-11 octombrie.

Ploi în Transilvania

Valorile termice se vor situa, în general, în apropierea celor normale perioadei. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra, în medie regională, între 15 şi 19 grade, uşor mai ridicate în zilele de 3 şi 13 octombrie, dar şi mai scăzute în 4 octombrie. Media regională a temperaturilor minime va fi de 5….6 grade, exceptând prima noapte, când se vor înregistra în jur de 2 grade. Probabilitatea de apariţie a ploii va fi ridicată începând cu data de 3 octombrie, iar în perioada 7-11 octombrie ploile pot fi moderate şi temporar, mai însemnate cantitativ.

19 grade în Moldova

Regimul termic, atât diurn cât şi nocturn, va fi apropiat de cel normal în această perioadă a anului, exceptând prima noapte, când vremea va fi rece, cu minime în jurul a 4 grade. În restul timpului, vor fi temperaturi minime, în medie regională, de 7…8 grade. Maximele, mediat pe regiune, se vor încadra între 15 şi 19 grade în prima săptămână şi între 17 şi 19 grade, pe parcursul celei de-a doua. Începând cu data de 3 octombrie, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată, însă acestea vor fi slabe cantitativ.

Frig în Oltenia

Pe parcursul primei săptămâni, temperatura aerului va creşte treptat. Cu toate acestea, regimul termic se va situa uşor sub cel climatologic specific acestei perioade din an şi va fi caracterizat, în medie regională, de valori maxime cuprinse între 17 şi 22 de grade şi minime între 5 şi 9 grade. În cea de-a doua săptămână vor fi temperaturi în jurul celor normale; maxime cuprinse între 18 şi 21 de grade şi minime în jur de 8 grade. Vor fi ploi slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de semnalare în perioada 7-11 octombrie. Vreme caldă în Banat

Regimul termic va fi apropiat de cel normal în această perioadă din an, pe întreg intervalul de prognoză. În prima săptămână, valorile diurne vor avea variaţii de la o zi la alta. Valorile nocturne vor fi mai ridicate la începutul intervalului, apoi în scădere. În medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 şi 20 de grade, mai mari până la 21…22 de grade în zilele de 3 şi 13 octombrie, iar minimele vor creşte de la 6 grade în prima noapte, la 10 grade în cea de-a doua, apoi vor oscila în jurul a 8 grade. Temporar, în perioadele 3-4 octombrie şi 6-11 octombrie, va ploua, iar în restul timpului probabilitatea de apariţie a ploilor va fi destul de redusă.

Precipitaţii moderate în Maramureş

Valorile termice diurne vor fi, în medie regională, uşor mai scăzute decât cele climatologic specifice perioadei, iar cele nocturne vor fi sub norme în prima săptămână şi în jurul normelor, în cea de-a doua. În medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 şi 18 grade, iar cele minime se vor încadra între 4 şi 9 grade în prima săptămână, apoi vor oscila în jurul a 7 grade. Vor fi ploi moderate şi temporar mai însemnate cantitativ, cu precădere în perioada 3-4 octombrie şi în intervalul 6-11 octombrie.

Cantităţi însemnate de apă în Crişana

Regimul termic va fi apropiat de cel normal în această perioadă din an, pe întreg intervalul de prognoză. În medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 şi 19 de grade, uşor ridicate, până la 20…21 de grade, în zilele de 3 şi 13 octombrie, iar minimele vor creşte de la 6 grade în prima noapte, la 9 grade în cea de-a doua, apoi vor oscila în jurul a 8 grade. Probabilitatea de ploaie va creşte începând cu data de 3 octombrie. Temporar, se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate în intervalele 3-4 octombrie şi 6-11 octombrie.

7 grade pe litoral

Temperatura aerului va creşte treptat în prima parte a intervalului, apoi nu va avea variaţii semnificative. Majoritatea valorilor ce urmează să se înregistreze, atât diurne, cât şi nocturne, vor fi apropiate de cele normale ale perioadei. În medie, pe parcursul primei săptămâni vor fi maxime cuprinse între 15 şi 21 de grade şi minime între 7 şi 12 grade, iar în cea de-a doua săptămână temperaturile maxime vor oscila în jurul a 19 grade, iar minimele în jurul a 11 grade. Vor fi posibile ploi, dar slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de semnalare în perioada 7-11 octombrie.

Minus un grad la munte

Regimul termic, fără variaţii semnificative pe întreg intervalul de referinţă, va fi apropiat de cel normal în această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime de 8…10 grade şi de 2…3 grade ale celor minime, exceptând prima dimineaţă, când vor fi temperaturi de -1…0 grade. Începând cu 3 octombrie, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată, sunt prognozate şi lapovişte, iar în perioada 7-11 octombrie acestea pot fi moderate şi însemnate cantitativ.  

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,105FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri