Home Români de pretutindeni Propunere parlamentară pentru alocarea a 1 milion de lei în vederea repatrierii...

Propunere parlamentară pentru alocarea a 1 milion de lei în vederea repatrierii românilor morți în străinătate

Mai mulți parlamentari români au depus, cu ocazia discutării bugetului în parlamentul României, un amendament care prevede finanțarea repatrierii corpurilor românilor morți în străinătate. Amendamentul prevedea suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe cu suma de 1 milion de lei (aproximativ 230 de mii de euro), sumă care să fie folosită exclusiv pentru repatrierea trupurilor românilor decedați în străinătate, ale căror familii nu dispun de resursele necesare pentru a își aduce morții acasă.

“Consider că statul român este obligat să vină în sprijinul românilor din diaspora și să asigure finanțarea cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul statelor de reședință, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere.

În acest sens, alături de colegii mei liberali Mihai Voicu și Viorel Badea (parlamentari de diaspora – n.r.), am depus un amendament la proiectul de buget, prin care am solicitat suplimentarea sumelor prevăzute la Ministerul Afacerilor Externe cu 1.000 mii de lei pentru asigurarea cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state. Banii urmează să fie asigurați din dobânzile încasate de Ministerul Finanțelor Publice. Nu trebuie să uităm că dincolo de frontierele țării trăiesc peste 3 milioane de români, iar statul român trebuie să aibă grijă și de aceștia.

Dacă familiile nu pot suporta costurile de repatriere a celor decedați pe teritoriul altor țări și nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în țara în care a survenit decesul, România trebuie să își asume această responsabilitate și să-i aducă acasă pe propria cheltuială.

Îmi exprim convingerea că acest amendament va fi susținut și în comisii și la votul în plen, deoarece vorbim de drepturile românilor și de responsabilitățile pe care statul trebuie să și le asume cu privire la cetățenii săi.” – este textul amendamentului conform parlamentarului  Florin Roman.

Din păcate, se pare că acest amendament nu a trecut de votul majorității parlamentarilor.

Exit mobile version