Revoltă la o fermă de sparanghel din Germania. Românii au început să se certe și între ei: „Îți vei găsi familia în scaun cu rotile”

Românii care lucrează la fermă de sparanghel și căpșuni din Germania s-au revoltat, nemulțimiți de regulile angajatorului, apoi s-au luat la ceartă între ei. Totul a degenerat, iar muncitorii au început să se amenințe între ei.

Ferma, situată în apropiere de localitatea Darmstadt, care este condusă de Anja Hamm împreună cu soțul și unchiul ei, trece printr-o situație gravă generată de muncitorii sezonieri români, relatază publicația germană Frankfurter Allgemeine.

În anii precedenți, fermierii angajau aproximativ 100 de lucrători sezonieri din Europa de Est, cei mai mulți din România, dar anul acesta sezonul de recoltare a început cu muncitori germani. Aceștia însă nu știau nici măcar să folosească uneltele, așa că lucrurile nu au decurs bine.

Cantitățile recoltate au crescut după venirea românilor

Odată cu sosirea românilor, lucrurile au început să se miște, iar timp de trei săptămâni totul a decurs bine timp de trei săptămâni, iar cantitățile recoltate au crescut masiv. „Dar acum un dezastru”, spune Anja Hamm. După încheierea carantinei de 14 zile, unii dintre lucrătorii sezonieri au început să nu mai asculte de instrucțiunile angajatorului și au recoltat căpșuni verzi, ce ce înseamnă o pierdere financiară pentru fermier.

Așa a început scandalul între fermieri și români. „Au fost insulte pe care n-ai vrea să le auzi vreodată”, spune Anja Hamm.

Românii au început să se certe între ei

Nemulțumiți că unii au refuzat să participe la revoltă, românii au început să se certe și între ei. „Cei care nu au luat parte la revoltă, au fost amenințați de colegi: Când te întorci acasă, îți vei găsi familia din România într-un scaun cu rotile”, povestește proprietara fermei.

Se pare că revolta a izbucnit, de fapt, după ce o altă fermă din Turingia i-a ademenit pe români cu salarii mai mari, iar a doua zi după scandal, un autobuz al acestei ferme a apărut în curte. Opt dintre muncitorii sezonierii români s-au urcat în el și au plecat.

Pe de o parte, mă bucur că au dispărut problemele din curtea mea. Dar fiecare om care muncea era important”, mai spune Anja Hamm.

Din cauza lipsa forței de muncă, fermierii din Germania se „bat” pe muncitorii români, oferind salarii mai mari, în condițiile în care sparanghelul rămâne pe câmp.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,105FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri