Revolta șoferilor de TIR. Patronul nu le-a dat banii, dar le-a cerut să facă un drum de 10 ore, în ciuda restricțiilor, ca să-i cerceteze disciplinar

Ziarul Libertatea a scris acum două săptămâni despre nemulțumirile a patru șoferi de TIR care îl acuzau pe Ionuț Țepele, administratorul firmei de transport Viking Internordic, din Bihor, că nu le-a achitat salariile și diurnele de o lună și jumătate, circa 8.500 de euro în total. (vezi aici povestea lor)

Ionuț Lazăr, Iulian Zăduf și Iulian Frăsilă și-au spus oful în presă, iar firma din Aleșd i-a chemat, în plină epidemie de coronavirus, la Comisia de Disciplină, acuzându-i, între altele, de “prezența la locul de muncă sub influența băuturilor alcoolice sau drogurilor care afectează judecata, coordonarea sau viteza de reacție”, a relatat luni 6 aprilie publicația Libertatea.

Lazăr și Zăduf stau în Mănăstirea, Călărași, și ar trebui să facă 635 de kilomentri până la Aleșd, Bihor, 10 ore de drum, pentru a fi azi la ora 12.00, la cercetarea disciplinară.

 Frăsilă, de loc din Petroșani, are doar 285 de kilometri de parcurs, circa cinci ore.

Firma Viking Internordic, înființată în 2018, e condusă de soția lui Țepele, Romina, iar anul trecut a avut, conform declarațiilor administratorului, “o cifră de afaceri în jur de 280.000 de euro”.

Pe 19 martie, șoferii deTIR au ajuns acasă, de la Kolding, Damemarca, și, deși spun că aveau promisiuni din partea patronului că li se vor achita sumele restante până pe 31 martie, au primit în loc o înștiințare de a se prezenta la Comisia de Disciplină, luni, la ora 12.00! Șoferii susțin că au de primit circa 8.500 de euro: Ionuț Lazăr – 3.300 de euro Iulian Frăsilă – 2.700 de euro Iulian Zăduf – 2.500 de euro.

Frăsilă a pus la dispoziție documentul prin care e chemat la sediul firmei, la Aleșd (Bihor), luni, la ora 12.00. Șoferii, acuzați de consum “de droguri sau alte medicamente ce afectează judecata” Conform convocatorului firmei, cercetarea disciplinară se realizează, printre altele, pentru:

  • prezența la locul de muncă sub influența băuturilor alcoolice, drogurilor sau a altor medicamente care afectează judecata, coordonarea sau viteza de reacție și afectează capacitatea angajatului de a presta munca la capacitatea normală;
  • lipsa nejustificată de la locul de muncă începând cu 18 martie 2020;
  • scoaterea de bunuri materiale aflate în patrimoniul firmei fără forme legale sau utilizarea lor în scopuri personale.

Angajaților li se transmite că au dreptul să formuleze și să-și susțină apărarea, însă neprezentarea fără vreun motiv obiectiv, “ne dă dreptul să dispunem sancționarea fără efectuarea cercetării disciplinare, conform Codului Muncii, articolul 251, pct. 3”.

Documentul a venit prin poștă, iar Frăsilă, Zăduf și Lazăr au trimis un e-mail la firmă, anunțând că nu pot ajunge la convocarea disciplinară. “Omule, nu ne putem deplasa! Am vorbit la Jandarmerie, Poliție, DSP, evident că nu e posibil să mergem. Mai luăm și vreo amendă de 2.000 de lei”, explică Frăsilă.
Șoferul pretinde că administratorul le-ar fi promis că le achită banii când ajung la Aleșd. “Dar dânsul e în Danemarca, știe prea bine că venim degeaba la sediul firmei”, reacționează hunedoreanul.

 Frăsilă spune că nu au comis nici o abatere din cele ce apar pe convocatorul disciplinar: “Colegii mei aveau lucrate două luni și jumătate, eu – două luni și o zi. Așa ne înțelesem, două luni lucrate, trei săptămâni acasă. Când am plecat din Danemarca, i-am lăsat toate actele, toate facturile, nu era nici o problemă. Și ce comisie de disciplină, că în ea sunt el, nevastă-sa și un dispecer…”.

Șoferii au făcut o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Oradea și au contactat un avocat: “ITM-ul ne răspunde în 30 de zile, avocatul ne-a transmis să strângem toate actele, dar nu ne putem mișca până pe 15 aprilie. Îl vom da în judecață pe Ionuț Țepele”. Au apelat și la un lider de sindicat de origine română din Fredrikshavn, Danemarca: “L-a sunat pe administratorul de la Viking, dar acesta a transmis că nu are nici un stres, din cauză că suntem convocați la Comisia de Disciplină”.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,108FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri