Român condamnat la 18 ani de închisoare în Marea Britanie va ispăși pedeapsa în România

Un român de 27 de ani a fost condamnat de autorităţile judiciare din Marea Britanie, fiind găsit vinovat de săvârşirea a două fapte de viol împotriva unei fete de 13 ani.

Bărbatul, originar din judeţul Bacău, a fost condamnat de Tribunalului Penal Warwick la 18 ani şi 6 luni închisoare (6.759 zile de închisoare), pedeapsa fiind definitivă. Ionuţ Bogdan Stan (fost Bernevic) a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 13 ani, împotriva voinţei acesteia, profitând de starea sa de vulnerabilitate: vârsta fragedă şi problemele pe care le avea în familie.

 Anchetatorii englezi au stabilit că tânărul din Bacău a oferit victimei cantităţi importante de alcool, iar ulterior droguri de mare risc, pentru a întreţine facil relaţii sexuale neconsimţite de minoră. 

Românul a fost încarcerat în închisoarea Isle of Wight încă din de 23 martie 2018, iar pedeapsa se consideră executată în data de 22 septembrie 2036. 

Recent, autorităţile Marea Britanie au înaintat Ministerului Justiţiei din România o cerere privind transferul tânărului din Bacău într-o închisoare din România. Ionuţ Bogdan Stan nu şi-a dar acordul pentru a fi transerat într-o închisoare din ţara natală, însă consimţământul său nu este obligatoriu în astfel de cazuri, au menţionat judecătorii Curţii de Apel Bacău, care au soluţionat sesizarea privind recunoaşterea hotărârii de condamnare a Tribunalului Penal Warwick. Instanţa a stabilit că sunt îndeplinite condiţiile legale privind recunoaşterea hotărârii tribunalul englez, infracţiunea reţinută în sarcina românului având corespondent în codul penal românesc, a transmis Adevarul.ro.

Fiind reţinute două infracţiuni de viol asupra aceleiaşi persoane vătămate, minoră, judecătorii Curţii de Apel Bacău au încadrat infracţiunea la viol în formă agravantă, faptă pedepsită de codul penal românesc cu închisoarea de la 5 la 12 ani. Pedeapsa maximă în practica judiciară din România este însă o raritate.

”Consimţământul nu este necesar atunci când persoana condamnată este cetăţean român şi trăieşte pe teritoriul României sau, deşi nu trăieşte pe teritoriul României, va fi expulzată în România. Din înscrisul înaintat de autorităţile judiciare din Marea Britanie rezultă că persoana condamnată Stan ( ffost Bernevic) Ionuţ Bogdan nu şi-a exprimat consimţământul de a fi transferat în propria ţară de origine pentru a executa pedeapsa aplicată de statul britanic, însă a fost emisă o decizie de deportare în privinţa acestuia”, se menţionează în decizia Curţii de Apel Bacău.

Judecătorii au decis astfel ca persoana condamnată să execute în România pedeapsa rezultantă de 18 ani şi 6 luni închisoare. Decizia instanţei a rămas definitivă, astfel că urmează a fi demarate procedurile privind transferul deţinutului din Marea Britanie în România.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,101FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri