Românce sechestrate în Germania: «Ne-au spus clar: dacă îi ascultăm, trăim. Dacă nu, nu»

Două românce, atrase în Germania cu promisiunea unui loc decent de muncă, au fost victimele unei grupări de proxeneţi. Camelia, plecată din Dej, județul Cluj, și Laura, din București.

Am plecat din ţară în 2018, mă săturasem să lucrez pe salariul minim pe economie şi să flămânzesc la propriu, şi eu, dar mai grav şi băieţelul meu. Noi suntem originari din Iaşi, dar ai mei s-au mutat la Dej când aveam deja 14 ani”, povestește Camelia, a relatat publicația  Adevărul pe 31 iulie.

Deşi are studii superioare, s-a lovit mereu de aceeaşi problemă. „Toate locurile de muncă din ţară erau pe salariul minim. Un patron mi-a zis în faţă că sunt supracalificată pentru jobul meu, dar că nu are bani, că fondul de salarii e cel care e. Am acceptat, nu aveam de ales”, a mai povestit ea.

În 2018, a decis că a sosit momentul să schimbe ceva în viaţă. Soţul tocmai îi decedase într-un accident, iar situaţia financiară era disperată, pentru că rămăsese cu ratele pentru casă.

„Am văzut un anunţ că angajează personal pentru un supermarket din Germania, salariul era bun, iar condiţiile la fel. Doar că atunci când am ajuns acolo, situaţia era cu totul alta.

Am fost ameninţate cu moartea, eu şi alte trei fete care veniseră să muncească în magazin. Ni s-a spus că dacă nu îi ascultăm, ne omoară. Erau români, albanezi şi nemţi. Timp de aproape 2 ani am fost prizoniere”, povesteşte ea.

A scăpat după ce un client, căruia i-a povestit situaţia şi care avea un prieten poliţist l-a anunţat, iar proxeneţii au fost arestaţi. „Eu încă am scăpat ieftin, dar alte fete nu. Aliciei, o tânără din Spania, i-au rupt o mână şi un picior când i-a ameninţat că se va duce la Poliţie. Andreea, o fată din Constanţa despre care nu mai ştiu nimic, a fost ţinută două luni în beci, legată, din acelaşi motiv”, adaugă ea.

Acelaşi coşmar l-a trăit şi Laura. Tânăra şchioapătă şi acum din cauza deselor bătăi. „Am plecat din cauza sărăciei, credeam că voi lucra într-un mall. De fapt, cum am ajuns acolo ne-au închis într-o casă care arăta de parcă era părăsită. Ne-au spus clar: dacă îi ascultăm, trăim. Dacă nu, nu”, spune ea.

A scăpat după mai puţin de o lună, când gruparea de proxeneţi a fost destructurată de poliţiştii germani. „Va fi foarte greu pentru că eu nu vreau să mai plec de acasă, din Bucureşti, dar nici nu pot sta pe salariile care mi se oferă. Ei vor să ne dea salariul minim pe economie, vreo 300 de euro. Dar garsoniera pe care aş vrea să o închiriez costă tot cam atât. Mă aflu într-o situaţie de neieşit. M-aş duce să lucrez în străinătate, dar după ce am păţit mă tem să suflu şi-n iaurt”, mai afirmă ea.

În Germania erau înregistrate anul trecut 40.400 de prostituate. Majoritatea provin din străinătate, în special din România. Puțin sub o cincime au cetățenie germană.

Prostituatele au fost obligate să se înregistreze începând cu 1 iulie 2017 și este necesară o licență a „profesa”, conform Legii protecției prostituatelor (ProstSchG).

Conform DPA, 19 la sută dintre prostituatele înregistrate erau cetățene germane. Cele mai comune trei naționalități străine au fost române (35 la sută), bulgară (11 la sută) și maghiară (8 la sută).

„Prostituatele nedeclarate nu sunt incluse în statistici”, spun statisticienii, deci numărul real al prostitiatelor este mai mare.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,097FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri