Romii din Italia primesc între 1000 și 3000 de euro pentru a se întoarce în România

Un program inițiat de Primăria Romei se intitulează „întoarcere asistată” și este soluția găsită de Virginia Raggi, primarul capitalei italiene, la problema cetățenilor romi care trăiesc în tabăra nomadă din oraș, „Camping River”, pe care autoritățile intenționează să o desființeze.

Astfel, romii care acceptă să facă parte din această inițiativă, vor primi între 1.000 și 3.000 de euro pentru a se întoarce în țara de origine, unde vor fi urmăriți și îndrumați în vederea reintegrării. Până în acest moment, un număr de 14 romi au aderat la această inițiativă.

Aproximativ 400 de persoane locuiesc în „Camping River”. În octombrie anul trecut a fost închis pe hârtie, dar în realitate măsurile de sprijin care ar fi trebuit să faciliteze ieșirea locuitorilor săi nu au funcționat și persoanele respective locuiesc încă acolo, chiar dacă tabăra nomadă a devenit, între timp, abuzivă.

„Am pus la punct o gamă largă de posibilități pentru a putea desființa tabăra de romi ‘Camping River’ prin implicarea constantă a locuitorilor.”, scrie Raggi pe Facebook. „Unul dintre instrumentele disponibile pentru acești oameni este întoarcerea voluntară asistată în țara de origine, continuată cu un proiect de incluziune socială.”

Primărița capitalei italiene a explicat că familiile rom implicate „vor semna un acord detaliat, își vor asuma responsabilități, acord care impune respectarea drepturilor și îndatoririlor. Programele care vor urmării cetățenii romi întorși în țară sunt urmărite și monitorizate în strânsă cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, Poliția, Prefectura Romei și alte instituții ale țării de origine.”

În videoclipul de mai jos, publicat de Virginia Raggi pe pagina sa Facebook, putem asculta povestea unora dintre cei 14 romi.

Aceștia mulțumesc Primăriei Romei pentru ajutorul acordat și speră că își vor găsi un loc de muncă în România.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
3,106FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri