Șansă mare pentru românii din Spania! Ar putea obține dreptul la cetățenia româno-spaniolă

Românii din Spania ar putea avea o surpriză la final de an, dacă Spania și Franța vor semna un acord privind acordarea dublei cetățenii, cea ce ar putea crește șansele ca Madridul să semneze aceeași convenție cu România, o solicitare constantă a comunităţii românești din această ţară.

Acordul dublei cetățenii pe care Spania îl va semna cu Franța probabil în aceasta toamnă, dacă pandemia nu va fi un impediment, primul la care Madridul ajunge cu o țară europeană.

Însă, trebuie sa depășească un mare obstacol: Constituția spaniolă. Numai Parlamentul spaniol are competența de a modifica “Carta Magna”; fără îndoială o sarcină încă și mai grea, deoarece deputații spanioli trebuie să dezbată și să aprobe când sunt scufundați în pandemie în acest moment. Dar, schimbarea legii este ceea ce a împiedicat să fie adoptată dubla naționalitate până acum, scrie ziarulromanesc.es.

Potrivit Constituției Spaniei, pentru dobândirea cetăţeniei prin naturalizare, una din condiţii este ca persoana să declare că renunţă la cetăţenia anterioară, cu excepția statelor care, la un moment din istorie, „au avut sau au o legătură specială cu Spania”, anume majoritatea statelor latino-americane, Filipine, Guineea Ecuatorială, Andorra şi Portugalia, precum și evreii sefarzi cu origini în Spania.

În schimb, decizia recentă de la Madrid de a extinde acest principiu și la Franța, prin încheierea unui acord bilateral, a relansat opțiunile românilor care locuiesc în Spania.

„Ministerul român de Externe a făcut o propunere pentru a ajunge la un acord ca cel al Franței, adică pentru ca cetățenii români să nu fie nevoiți să renunțe la cetățenia română atunci când dobândesc spaniolă. Cu toate acestea, în acest moment, starea proiectului este limitat doar la propunere, deoarece nu există negocieri deschise în acest sens”, subliniază pentru presshub.ro Biroul de presă al Ministerului Spaniol al Afacerilor Externe.

În prezent, și având în vedere starea propunerii încă foarte preliminară, nu este posibilă avansarea acesteia, nici în conținut, nici în formă. Totul se află într-o stare embrionară, așa că e prematur să se facă previziuni în acest sens ”, adaugă Cancelaria spaniolă.

În calitate de cetățeni europeni, românii cu rezidența înregistrată în Spania beneficiază de aceleași drepturi ca și cetățenii spanioli în privința prestațiilor sociale, sănătate, servicii publice, acces pe piața muncii și votul în alegerile locale, între altele. De aceea, obținerea cetățeniei spaniole în același timp cu menținerea celei române ar reprezenta o confirmare simbolică a integrării acestora în societatea gazdă cu păstrarea, concomitent, a legăturilor cu țara de origine, preciza Ambasada României la Madrid.

De aceeași părere este și Ministerul spaniol. În schimb, cetățenii români se gândesc altfel. Vor o integrare deplină în societatea gazdă; vor să le faciliteze viața copiilor lor crescuți sau născuți în Spania și astfel să evite orice discriminare, precum și să poată spune că sunt și spanioli. Dar și voteze la alegeri regionale și parlamentare. În plus, taxele pentru înregistrarea cererii pentru renunțarea la cetățenia română este de 605 euro și cei care o fac nu vor mai fi eligibili pentru funcții în instituții publice române.

Datorită acest interes ridicat de către comunității de români din Spania de a-și păstra cetățenia română în același timp cu dobândirea celei spaniole, autoritățile române “au efectuat demersuri în dialogul bilateral, la toate nivelurile fiind propusă încheierea unui acord bilateral.”

La sfarșitul lunii iulie a acestui an, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a discutat la telefon cu omologul său spaniol, Arancha Gonzalez, despre dubla cetățenie, în care șeful diplomației române a pledat din nou pentru identificarea unei soluţii juridice.

Sunt mulți cei care vor să dobândească dubla cetățenie, chiar dacă este greu de anticipat numărul potențialilor beneficiari. Însă, conform Institutului Naţional de Statistică al Spaniei, în perioada 2013-2018, 6.904 cetăţeni români au obţinut cetăţenia spaniolă, dintre aceştia 1.552 fiind născuţi în Spania, informează Ambasada României la Madrid.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri