Scrisoare publică adresată de premierul Boris Johnson britanicilor: „Lucrurile se vor înrăutăţi – stați în case”

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut britanicilor să stea acasă şi le-a transmis, într-o scrisoare făcută publică de Downing Street, sambata seara 28 martie, că vor fi luate măsuri şi mai stricte în lupta împotriva coronavirusului, relatează DPA, citată de Agerpres.

„Este important pentru mine să vă spun adevărul – ştim că lucrurile se vor înrăutăţi înainte de a se îndrepta”, a scris Johnson în scrisoarea care urmează să fie trimisă către 30 de milioane de cămine.

„Ne pregătim aşa cum trebuie şi, cu cât respectăm cu toţii regulile, cu atât mai puţine vieţi vor fi pierdute şi cu atât mai repede viaţa va reveni la normal. În aceste clipe de urgenţă naţională, vă cer, vă rog, rămâneţi acasă, protejaţi NHS (Serviciul Naţional de Sănătate – n.r.) şi salvaţi vieţi”, a scris Johnson.

Statul acasă şi regulile stricte de distanţare socială trebuie respectate, a avertizat premierul britanic, care a contractat şi el virusul.

„Aceste reguli trebuie respectate. Deci, dacă oamenii încalcă regulile, poliţia va da amenzi şi va dispersa mulţimile”, a adăugat el.

În Marea Britanie – care a amânat impunerea măsurilor de distanţare socială – s-au înregistrat peste o mie de decese de coronavirus şi peste 17.000 de contagieri. Vineri, 27 martie, atât Johnson, cât şi ministrul sănătăţii Matt Hancock au anunţat că au fost testaţi pozitiv la coronavirus, iar prinţul Charles are şi el virusul. Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a precizat că are simptome uşoare, inclusiv febră şi o tuse persistentă, motiv pentru care s-a autoizolat şi lucrează de acasă.

Sfaturi pentru românii din Marea Britanie și Irlanda de Nord afectați de coronavirus!

Ministerul Afacerilor Externe a publicat o listă de sfaturi pentru românii din Marea Britanie și Irlanda de Nord afectați de coronavirus! Sunt câteva recomandări de care aceștia trebuie să țină cont, mai ales dacă întâmpină probleme legate de contractele de muncă.

În mare, MAE le-a prezentat românilor aflați în această situație deciziile pe care britanicii le-au luat. Concret, angajaţii/ lucrătorii (de agenţie, „zero” ore) care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiţi să îşi contacteze angajatorul cu privire la deciziile luate de acesta în contextul măsurilor anunţate de autorităţile britanice.

Sunt mai multe măsuri pe care guvernul britanic le-a luat în plină pandemie. Vorbim despre o eventuală muncă la distanță. Totuși, acolo unde nu este posibil,ar fi bine să fie realizat un program de muncă flexibil, distanţare lucrători (2 metri).

Recomandări ferme ale MAE

Concediu medical de bază (Statutory Sick Pay) din prima zi de infectare/autoizolare COVID19 dacă în contract este prevăzut așa ceva.

Contractual Sick Pay Coronavirus Job Retention Scheme (disponibilă din aprilie) – plata (pentru 3 luni) unei subvenţii de 80% din salariul persoanelor în şomaj tehnic (furloughed workers), desemnate de angajatori, spre evitarea concedierii (max. 2500 lire sterline/lună).

Angajatorul solicită subvenţii ceea ce presupune și accesarea de urgenţă a Universal Credit (beneficii sociale). Pentru lucrătorii pe cont propriu (self-employed): accesarea de urgenţă a Universal Credit şi Employment and Support Allowance (beneficii sociale), în lipsa dreptului la concediu medical şi sprijin financiar

Self-employment Income Support Scheme (disponibilă din iunie) – accesarea (pentru 3 luni) unei subvenţii în valoare de 80% din media venitului lunar din ultimii trei ani (max. 2500 lire sterline/lună), conform eligibilităţii; Business Interruption Loan Scheme (disponibilă în prezent), accesare împrumuturi fără dobândă pe o perioadă de 12 luni (conform eligibilităţii).

Discutăm și despre amânarea plăţii taxelor datorate la 31 iulie 2020 pentru ianuarie 2021.Pentru persoanele care au contractele de muncă expirate există o altă serie de recomandări de la MAE.

Încasarea drepturilor izvorâte din derularea contractului de muncă. Solicitarea drepturilor de şomaj şi beneficii sociale. Cei care nu şi-au recuperat în totalitate, pe cale amiabilă, drepturile legate de raporturile de muncă, să se adreseze serviciului public de mediere ACAS (telefon 0300 123 1100) sau agenţiei de administrare fiscală (HM Revenue and Customs), înainte de a părăsi teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/încetarea contractului de muncă

În România au fost confirmate, până acum, 1.452 infecții cu coronavirus. 139 dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale. În total, în România au murit 37 de persoane infectate cu coronavirus.  Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie. 

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, 28 MARTIE, 23:50 Un bărbat de 39 ani din județul Ialomița, fără boli asociate, care a murit în urmă cu două zile, a fost confirmat cu Covid-19 post-mortem. Acest deces și încă două, toate din Ialomița, au fost anunțate sâmbătă seara târziu de autorități și ridică bilanțul total al epidemiei de coronavirus în România la 37 de morți.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri