Șomajul a crescut dramatic în Germania. 2,6 milioane de someri inregistrați în aprilie. Măsurile restrictive vor fi prelungite până pe 15 mai

Ca urmare a crizei de coronavirus, șomajul în Germania a crescut dramatic în aprilie. În plus, aproape unul din trei dintre cei peste 33 de milioane de angajați este amenințat cu munca de scurtă durată – Kurzarbeit – după cum a anunțat joi, 30 aprilie, Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă (Bundesagentur für Arbeit – BA).

Agenția a înregistrat peste 2.6 de milioane de șomeri în aprilie, adică cu 308.000 mai mulți decât în ​​martie și cu 415.000 mai mulți decât cu un an în urmă.

Rata șomajului a crescut în aprilie cu 0,7 puncte procentuale până la 5,8 la sută, față de 5,1 în martie. Pandemia face presiune pe piața muncii, a declarat șeful BA, Detlef Scheele, subliniind că „cererea de angajați noi s-a prăbușit”.

De asemenea, Agenția Federală pentru Muncă a informat că a primit 751.000 de solicitări pentru „Kurzarbeit” – program de lucru redus – pentru un total de 10,1 milioane de persoane.

Solicitările au fost efectuate în perioada 1 martie – 26 aprilie, dar datele nu înseamnă că toate aceste persoane vor beneficia de schema privind programul de lucru redus, a precizat agenția citată.

Comparativ, în timpul crizei din 2009, un număr de 3,3 milioane de persoane au solicitat program de lucru redus.

Măsurile de distanţare socială vor fi prelungite probabil cu încă o săptămână cel puţin, a indicat joi cabinetul cancelarului german Angela Merkel, în condiţiile în care locuitorii ţării aşteaptă expirarea acestor reguli în acest weekend, aşa cum se prevedea, transmit dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

Regulile privind menţinerea unei distanţe de 1,5 metri între persoane în spaţiile deschise, cu excepţia celor care trăiesc împreună, vor fi extinse în mod cert până pe 10 mai, a precizat pe postul n-tv şeful cancelariei, Helge Braun.

Angela Merkel are prevăzute pentru joi discuţii cu premierii celor 16 landuri cu privire la răspunsul la pandemie. O discuţie mai amplă despre o nouă viitoare relaxare a restricţiilor va avea loc pe 6 mai, a menţionat Braun.

Merkel a declarat anterior că doar de săptămâna viitoare autorităţile vor putea evalua impactul primei runde de relaxare, care a constat în redeschiderea magazinelor mici şi medii, săptămâna trecută. Totuşi, unele state cer o repornire mai îndrăzneaţă a economiei, având în vedere progresele înregistrate în ţinerea sub control a epidemiei în ultimele săptămâni. Cresc presiunile pentru redeschiderea în scurt timp a restaurantelor şi ridicarea interdicţiilor asupra turismului intern, în condiţiile în care suspendarea activităţilor şi restricţiilor cer un tribut drastic economiei germane. În prezent, restaurantele nu pot face decât livrări la domiciliu.

Cel mai nou bilanţ al epidemiei în Germania difuzat joi de institutul de boli infecţioase Robert Koch (RKI) arată 159.119 cazuri confirmate de infectare (+1478 faţă de ziua precedentă) şi un total de 6288 de decese asociate infectării (+173 faţă de miercuri). RKI a precizat că rata de reproducere a coronavirusului de tip nou este estimată în acest moment la 0.76, ceea ce ar însemna că în medie 100 de persoane infectate cu virusul infectează alte 76, deci nivelul anunţat indică o tendinţă de scădere. Experţii în sănătate publică spun că dacă această rată este de 1 sau mai mult nu se poate pune problema relaxării restricţiilor.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri