Spania, a doua țară în topul celor mai afectate de coronavirus, a ajuns la 200.000 de cazuri confirmate în total. Deși numărul infectărilor și deceselor zilnice a început să scadă în această țară, ea rămâne totuși încă puternic afectată de pandemie. Spania a devenit, deasemenea, luni, 20 aprilie, și a treia țară care atinge pragul de 20.000 de decese din cauza COVID-19.
Spania devine, astfel, a doua țară din lume care atinge cifra de 200.000 de cazuri, după Statele Unite. Autorităţile spaniole au început în această săptămână relaxarea măsurilor stricte luate din cauza pandemiei și au permis redeschiderea unei părţi din sectoarele economice. Majoritatea populaţiei continuă să fie vizată însă de măsurile de izolare. Oamenii au voie să părăsească locuinţa doar în scopuri esenţiale, precum cumpărarea de alimente.
Economia spaniolă, dependentă de turism, s-ar putea contracta cu până la 12,4% în 2020, dacă măsurile de izolare, menite să oprească răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19), durează 12 săptămâni, a estimat luni Banca Centrală, care se aşteaptă anul viitor la o creştere a PIB-ului de cel puţin 5,5%, au transmis luni, 20 aprilie, Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres.
Perturbările suferite de economie, au fost, ca şi în alte ţări, “de o severitate considerabilă”, deşi încă există un grad ridicat de incertitudine, în funcţie de diversele scenarii legate de durata restricţiilor, apreciază Banca Spaniei. În cel mai bun scenariu, în care măsurile de izolare adoptate la mijlocul lunii martie durează opt săptămâni, declinul economiei va fi de 6,8%. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut şi fiind responsabil pentru 13,5% dintre locurile de muncă.
Banca Centrală avertizează că sectorul turismului va fi în mod special afectat de pandemie: “Contribuţia ridicată a turismului la PIB şi la piaţa forţei de muncă, în contextul în care aceste sectoare suferă în mod disproporţionat de pe urma consecinţelor pandemiei, contribuie la înrăutăţirea perspectivelor economiei spaniole”.
Dacă problemele companiilor cu lichidităţile vor duce la falimente în timpul restricţiilor care ar dura opt săptămâni, cea mai probabilă evoluţie conform Băncii Spaniei, economia s-ar putea contracta cu 9,5% anul acesta, sau cu 12,4% dacă măsurile de izolare durează 12 săptămâni. În cel mai sever scenariu, rata şomajului ar ajunge la 21,7% în 2020, urmând să se atenueze la 19,9% în 2021.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că economia zonei euro ar putea înregistra o contracţie de 7,5% în acest an din cauza crizei provocate de pandemie, iar PIB-ul Spaniei ar putea înregistra un declin de 8%. Luni, Banca Spaniei a apreciat că, în orice scenariu, redresarea va începe în semestrul doi din 2020, şi va duce la “o redresare remarcabilă” în 2021, când a patra economie a zonei euro ar urma să înregistreze un avans între 5,5% şi 8,5%.
De asemenea, Banca Spaniei estimează un deficit bugetar ca procent din PIB între 7,2% şi 11% în 2020, şi de 5,2% – 7,4% în 2020, în timp ce nivelul datoriei ar urma să crească la 122,3% din PIB anul acesta, în cel mai sever scenariu, de la 95,5% din PIB în 2019.