Speranțe pentru îngrijitoare în Italia. Salarii de peste 2.000 de euro lunar pentru badante în Italia dacă va fi introdus minimul pe economie

Consiliul European a aprobat, ieri, 7 decembrie, demararea negocierilor pentru introducerea directivei care va asigura salariul minim prevăzut de lege pentru lucrători pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Directiva va garanta tuturor lucrătorilor din Uniune un salariu minim „corect şi adecvat”.

Venitul minim este remunerația cea mai scăzută pe care angajatorii trebuie să o plătească angajaților pentru munca acestora

În prezent, în Uniunea Europeană 21 de țări au un salariu minim național, cu valori cuprinse între 332 euro pe lună în Bulgaria și 2.200 EUR în Luxemburg. Sunt țări, precum Italia, Austria, Danemarca, Suedia, Finlanda și Cipru, care nu au avut până în prezent un venit minim pe economie, iar proiectul de lege pus în dezbatere ar prevedea în Peninsulă o plată minimă de 9 euro pe oră.

În acest context, asociațiile „Nuova Collaborazione” și „Associazione Nazionale Datori di Lavoro Domestico”, care reprezintă angajatorii din sectorul asistenței familiale (îngrijitoare, menajere, bone etc) și-au exprimat îngrijorarea:

„Un lucrător casnic care locuiește împreună cu persoana asistată, cu un contract de 54 de ore pe săptămână, ar costa angajatorul 2.106 euro lunar, la care s-ar adăuga cheltuielile pentru hrană, cazare și contribuții. În schimb, un lucrător casnic care nu locuiește la domiciliul persoanei asistate și are 40 de ore conform contractului de muncă, ar costa angajatorul 1.569,00 euro. Familiile nu își pot permite un cost atât de mare!”, au declarat reprezentanții celor două asociații conform Money.it.

Ei au mai adăugat că în acest caz va fi încurajată munca la negru: „O creștere a salariilor care nu ține cont de realitățile teritoriale sau de diferitele sarcini și tipuri în care este împărțită munca casnică ar ajunge să provoace o creștere necontrolată a muncii nedeclarate, la negru, cu consecințe foarte grave atât în ​​ceea ce privește siguranța lucrătorilor, cât și protecția drepturilor acestora.”

Directiva europeană nu obligă însă statele membre să adopte salariul minim

Potrivit proiectului de lege, statele membre trebuie să evalueze şi să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii care să instituie condiţii de muncă şi de viaţă decente şi care să includă elemente precum puterea de cumpărare şi rata sărăciei. Iniţiativa are drept scop stabilirea unor cerinţe minime pentru a asigura un venit care să permită un nivel de trai decent pentru lucrători şi familiile lor.

Acest lucru poate fi realizat fie prin intermediul unui salariu minim prevăzut de lege (cel mai mic nivel salarial permis de lege), fie permiţând lucrătorilor să îşi negocieze salariile cu angajatorii lor prin intermediul negocierilor colective. Pentru cei care nu vor adopta salariul minim, acoperirea minimă a negocierilor colective este fixată la 80%.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri