Un interlop român a ruinat un celebru creator de modă din Italia

Ion Pintilie, un interlop din localitatea gălăţeană Matca, a fost arestat recent şi extrădat în Italia, unde este anchetat pentru un furt cu pagubă estimată la 500.000 de euro. A mai fost condamnat la închisoare în urmă cu câţiva ani, într-un dosar legat de mafia permiselor auto din România.

Poliţiştii români au descins recent la domiciliile a doi bărbaţi din comuna gălăţeană Matca, localitate aflată la doar câţiva kilometri de Tecuci, în căutarea lui Ion Pintilie (zis „Gym Ţăranu”) şi a lui Nelu Rădulescu (cunoscut şi ca Nelu Pohrib; şi-a schimbat numele din buletin acum câţiva ani), supectaţi că au făcut parte dintr-un grup infracţional specializat în spargeri pe teritoriul Italiei a relatat astăzi, 6 august, ziarul Adevarul. 

Acţiunea a avut loc la sfârşitul lunii iunie, în urma unor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile emise Tribunalul Galaţi (prin Hotărârile cu numerele 104 şi 105 din 21 iunie 2017, din dosarele cu numerele 492/44/2017 şi 493/44/2017), luate de judecători în temeiul legislaţiei europene, în urma mandatelor europene de arestare emise la data de 20 mai 2017 de Tribunalul  din Brescia – Italia – Biroul judecătorului pentru cercetări preliminare (în dosarele 2095/16 RGNR Mod Unico şi 14722/16 RGGIP).

Punerea în aplicare a mandatelor de arestare a fost un succes doar în cazul lui Ion Pintilie, care a fost găsit la domiciliu, arestat şi, apoi, extrădat către autorităţile din Italia, în vreme ce Nelu Rădulescu (Pohrib) nu a putut fi arestat. Audierea rudelor şi vecinilor acestuia au dus la concluzia că el s-ar afla undeva pe teritoriul Franţei, la o adresă necunoscută, motiv pentru care s-a decis înscrierea lui în lista urmăriţilor internaţional.

Gianni Segatta, adus la sapă de lemn

Potrivit actelor din dosarul penal, cei doi gălăţeni, însoţiţi de patru complici italieni, ar fi spart, în iulie 2015, depozitul aferent atelierului designerului Gianni Segatta (aflat în apropiere de Padova) de unde ar fi furat toată colecţia pe care creatorul de poşete de lux o pregătea pentru 2016. Paguba, incluzând şi daunele comerciale conexe, depăşeşte o jumătate de milion de euro.

„Este o pagubă imensă. Valoarea genţilor este doar un aspect. Sunt lucrate manual, iar eu nu mai am timpul necesar pentru a reface colecţia, deci îmi voi pierde clienţii de tradiţie. Sunt pur şi simplu ruinat”, a declarat la vremea respectivă Gianni Segatta, pentru publicaţia „Il Mattino” din Padova.

Trebuie spus că Gianni Segatta este unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de modă italieni pe pieţele din Asia (Coreea, Japonia, India, China), acolo unde îşi vinde cea mai mare partea a creaţiilor. Potrivit „Il Mattino”, el are în Italia fabrica şi patru magazine, însă are contracte cu sute de mari magazine de lux din străinătate. Ce mai importantă recunoaştere a muncii sale a obţinut-o în 2012, cu distincţia „Best in fashion”, obţinut la celebrul eveniment anual de modă de la Dusseldorf (Germania). 

Conform anchetatorilor, hoţii au intrat în atelier după ce au spart pereţii a două proprietăţi învecinate, aşa că agentul de pază care era la uşa de intrare n-a ştiu nimic. O bună parte din poşetele furate (câteva sute) au fost transportate, prin intermediul unor firme de curierat, în România, la Tecuci, de unde au fost vândute apoi către o serie de magazine din Galaţi, Tecuci, Bârlad şi Focşani. Practic, din marfa furată  nu s-a mai putut recupera nimic.

loading…


Gym Ţăranu, cunoştinţă veche a Justiţiei române

Despre Ion Pintilie (alias „Gym Ţăranu”) se poate scrie un adevărat roman de aventuri.  Duce o viaţă luxoasă (are mai multe case şi maşini de lux), însă veniturile lui pot fi justificate doar în mică parte, dat fiind că firma pe care o deţine la vedere (profilată de afaceri agricole) face profituri anuale nesemnificative, de ordinul a câteva sute de euro.

În urmă cu cinci ani (mai exact în ianuarie 2012), el a fost reţinut de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care l-au prins în flagrant în timp ce încasa bani de la o persoană căreia îi promisese că va mitui „pe cine trebuie” pentru obţinerea unui permis de conducere auto. Arestat preventiv, Pintilie a fost condamnat, tot în 2012, la 16 luni de închisoare, pentru de trafic de influenţă.

Cauza a fost presărată cu incidente care au pus sub semnul întrebării chiar actul de justiţie. Principalul martor din dosar, tecuceanul Ionel Roşeţ, a primit în timpul procesul ameninţări cu moartea şi a fost bătut cu bâtele de doi interlopi, însă lucrurile au fost minimalizate, iar lucrătorii de la Poliţia Tecuci, sesizaţi cu privire agresiuni, au refuzat să pună faptele în conexiune cu primul dosar, dându-le agresorilor doar nişte amenzi pentru tulburarea liniştii publice.

În acelaşi timp, ancheta penală nu a lămurit câteva aspecte foarte importante. Primul aspect ar fi legat de provenienţa unor documente descoperite în maşina lui Ion Pintilie, în momentul arestării: este vorba despre acte originale din mai multe dosare aflate în lucru la Parchetul tecucean, printre care şi dosarul 3.016/P/2009, avându-l ca subiect pe un anume Dănăilă Costică. Al doilea aspect este legat de interceptările telefonice făcute în cauză.

Potrivit unei stenograme anexată la dosarul penal Ion Pintilie a fost înregistrat în timp ce dialoga cu un personaj identificat că ar fi procuror la Parchetul din Tecuci (telefonul aparţine, conform procesului-verbal, procurorului Neculai Jalbă). Cei doi vorbesc, într-un limbaj codificat, iar procurorul îi cere interlopului să-i aducă „verze înfoiate”, „castraveţi netrataţi” şi alte lucruri ce par să fie într-un cod secret. Pentru acest aspect al cauzei a fost făcută, la acea vreme, o disjungere, însă dosarul nou format nu s-a mai soldat, cel puţin deocamdată, cu nicio soluţie.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri