Un proiect al MAI poate să lase fără acte milioane de români din țară și din străinătate

Cetățenii românii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin ar putea rămâne fără actul de identitate, prevede un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne.

Același proiect interzice și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenieCei mai afectați de propunerea MAI ar putea fi românii care locuiesc cu chirie sau în gazdă, dar si pe cei care au domiciliul în țară și muncesc în străinătate.

Noile norme prevăd ca din declarația scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, trebuie să rezulte consimţământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc la adresă, precum şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată.

Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată.

Stai în chirie și proprietarul nu vrea să declare, ai rămas fără buletin. Muncești afară, dar ai domiciliul oficial în țară, rămâi fără buletin. Ai domiciliu în oraș ca să-ți dai copilul la o școală mai bună, dar locuiești într-un sat fără școală, ai rămas fără buletin. Ai venituri mici, stai într-o locuință comună cu alte persoane, în gazdă, sau ești o persoană fără adăpost, nu vei avea niciodată buletin. Proiectul ăsta e făcut fie să dea de muncă polițiștilor care nu știu să prindă infractorii, fie să îngreuneze accesul la vot al unor categorii de cetățeni care nu aleg niciodată PSD. Sau e vechiul reflex milițienesc de control al populație pe care simt ei că-l pierd după introducerea buletinului electronic finanțat prin PNRR”, a declarat Cristian Ghinea.
campania.euro-tax.ro%20
„Ordonanţa pe care MAI o vrea adoptată de Guvernul Ciucă va afecta milioane de români plecaţi în străinătate şi care au încă domiciliul în ţară. O carte de identitate anulată le anulează dreptul de a vota sau de a se întoarce în România să-şi preschimbe documentele. Cum va intra în ţară un român care nu mai are carte de identitate valabilă? O carte de identitatea anulată în România le anulează dreptul la legalitate. Apoi, proiectul MAI afectează cetăţenii din două ţări, nu doar din România. În momentul actual, peste 450.000 de români basarabeni au cetăţenie română şi carte de identitate românească, iar dintre ei peste 250.000 se află în state UE. Dacă actele lor de identitate vor fi considerate nevalabile, ei se vor afla ilegal pe teritoriul UE”,

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri