Anunţul celui de-al 80-lea deces în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus a scos la lumină o tragedie: o femeie de 61 de ani din Satu Mare, care suferea de grave afecţiuni cronice, a fost infectată cu noul coronavirus chiar de fiul ei, întors din Marea Britanie, a relatat joi 2 aprilie Adevarul.
Atunci când autorităţile au anunţat marţi seară cel de-al 80-lea deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus, al unei femei de 61 de ani din Satu Mare, o precizare rece în comunicatul oficial scotea la iveală o adevărată tragedie: pacienta a murit după ce a fost infectată de fiul ei, întors recent din Marea Britanie, bolnav de COVID-19, dar asimptomatic.
Din ancheta epidemiologică a reieşit că fiul femeii a luat decizia să se întoarcă în ţară, la o săptămână după ce Marea Britanie intrase oficial în lista ţărilor din „zona galbenă”, ţări cu peste 500 de cazuri de infectări. Concret, în data de 21 martie, atunci când bărbatul a revenit în ţară, Regatul Unit avea deja peste 5.000 de cazuri de îmbolnăvire cu noul virus, dublu de cât are România astăzi.
Astfel, acesta era obligat să stea în izolare timp de două săptămâni de la întoarcerea acasă. Însă împotriva sfaturilor tuturor medicilor, tânărul a intrat în contact cu propria mamă, care suferea de 15 ani de insuficienţă renală cronică, dar şi de o afecţiune oncologică, pentru care urma un tratament cu chimioterapie.
Medicii români, care se află în prima linie a luptei cu acest virus, susţin că încă de acum şase săptămâni au subliniat necesitatea de a le proteja tocmai pe aceste persoane vulnerabile. „Am tot încercat să spunem, de acum o lună, de acum şase săptămâni, că îndeosebi persoanele care sunt în categoria de risc trebuie protejate. Nu degeaba se dau aceste reguli şi restricţii dure pentru persoanele de peste 65 de ani. Nu degeaba spunem că persoanele cu afecţiuni cronice grave trebuie izolate. Exact pentru situaţiile astea. Această limită de vârstă de 65 de ani ia pur şi simplu în calcul probabilitatea ca persoanele respective să sufere şi de alte afecţiuni. Din păcate, asistăm la astfel de tragedii. Rămâne absolut vital să ne izolăm de persoanele de risc, mai ales pentru faptul că putem transmite acest virus fără a prezenta simptome. Vă mărturisesc că de la începutul acestei crize nu mi-am mai văzut părinţii tocmai din cauza acestui risc. Îi ajut cu unele cumpărături, însă le las sacoşele la uşă sau le trimit prin curier. Nu mă intersectez deloc cu ei, tocmai pentru că aş putea fi un purtător”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Spitalul „Matei Balş” din Capitală.
Vă mărturisesc că de la începutul acestei crize nu mi-am mai văzut părinţii tocmai din cauza acestui risc. Îi ajut cu unele cumpărături, însă le las sacoşele la uşă sau le trimit prin curier. Nu mă intersectez deloc cu ei, tocmai pentru că aş putea fi un purtător.
Sociologul Gelu Duminică este de părere că, de multe ori, cu toţii suntem vinovaţi de tipul de gândire „mie nu mi se poate întâmpla”. „Însă mâine am putea fi una dintre victimele unei astfel de tragedii. E comportamentul uman, care nu percepe riscurile unei astfel de situaţii pentru că ne raportăm doar la ce s-a întâmplat în trecut sau în jurul nostru. Sunt sigur că acel om nu a vrut să-şi infecteze propria mamă cu acest virus, dar nu s-a gândit la acest risc. Nu avea simptomele unei infecţii şi poate şi-a spus că nu i se poate întâmpla lui aşa ceva. Pot să vă mărturisesc că şi eu mi-am rugat fratele să vină să stea la mine, în contextul în care rămăsese singur în Mangalia în această perioadă. Chiar înainte să plece, s-a răzgândit şi mi-a zis că nu şi-ar putea ierta niciodată ca din cauza lui să ni se întâmple nouă ceva”, a declarat acesta.
Chiar din ziua decretării stării de urgenţă în România, medicii fac apel la românii care locuiesc în străinătate să nu vină acasă cu ocazia Sărbătorilor de Paşte. Sociologii subliniază că va trebui şi noi, în ţară, să acceptăm să sărbătorim acest moment departe de familiile noastre tocmai pentru a evita astfel de tragedii. „Putem trece peste aceste sărbători şi fără să ne vedem.
Atât românii din diaspora, dar şi cei din ţară, care obişnuiau să meargă la familiile lor, la prieteni, trebuie să înţelegem cu toţii că există riscul să îi îmbolnăvim pe cei dragi, pe cei din familiile noastre şi pe prietenii noştri apropiaţi. În condiţiile în care a devenit clar că există un număr mare de persoane asimptomatice ce pot răspândi acest virus, şi cum numărul cazurilor este sigur mai mare decât o arată testele efectuate de autorităţi, riscurile unui val de întâlniri sunt mult prea mari”, este de părere sociologul Vladimir Ionaş.