Home Români de pretutindeni VIDEO:Europarlamentar despre româncele exploatate în Italia: “Sunt femei care au și 8...

VIDEO:Europarlamentar despre româncele exploatate în Italia: “Sunt femei care au și 8 copii născuți din violuri”

Un europarlamentar român vorbește după o vizită în Sicilia, despre condițiile în care muncesc româncele în această zonă. Parlamentul European a trimis o delegație în Sicilia, o delegație a comisiei Drepturilor Femeii și Egalității de Gen, coordonată de europarlamentarul Viorica Dăncilă.

”Am avut discuții cu toți cei care puteau da informații, inclusiv femei care locuiesc acolo. Am avut sentimente contradictorii. Sunt și românce care lucrează în condiții bune. Am mers în mijlocul fermelor, pentru a vedea exact situația existentă. Sunt sclave, dar nu toate. Nu putem generaliza. Dar sunt și sclave, am această convingere (…)

 Munca în agricultură este preponderent feminină. Româncele acceptă o plată mult mai mică. Cred că de vină este proasta informare” a spus Viorica Dăncilă, care a explicat exact care este situația femeilor din România care muncesc în zonă.

„Nu am putut pătrunde foarte adânc pentru că sunt proprietăți private îngrădite de sârmă, foarte înalte cu câini la poartă. Nu îți permiți să intri pe o proprietate privată dar am mers în mijlocul fermelor alături de încă trei eurodeputați și un ONG. Unele dintre femei sunt sclave acolo. Am această convingere. Toți au recunoscut acest lucru.

Preotul care lucrează de 40 de ani la Ragusa spune ce se întâmplă acolo: vin foarte multe femei însărcinate și chiar la biserică au opt copii care s-au născut din violuri și are preotul grijă de acești copii. Ceea ce am înțeles și ceea ce au subliniat cu toții este că în ultima perioadă, din 2007, de la intrarea României în Uniunea Europeană a fost un val foarte mare de femei care au venit către Ragusa să lucreze în serele din Ragusa. Astfel, a avut o transformare majoră: dacă înainte muncitorii erau bărbați, acum sunt foarte multe femei. Româncele acceptă o plată mult mai mică decât suma standard de 50 de euro pe zi. Româncele lucrează pe 15-20 de euro,” a declarat eurodeputata la Antena 3.

„Am aflat că unele femei locuiesc în condiții absolut deficitare. Stau mai multe într-o singură cameră de genul unui garaj. Nu au toalete, nu au dușuri sau condițiile minime pentru existență. Sunt situații în care plătesc totuși pentru aceste locuri în care stau. Am întâlnit o familie de români care spuneau că deși stăteau într-o cameră fără geamuri, fără nimic, plăteau 200 de euro doar pentru simplul fapt pentru că stăteau acolo. Ce am înțeles eu deși nu pot confirma: mulți români nu pot pleca de acolo deși vor. Au datorii în țară și nu se pot întoarce acasă. Alții pur și simplu nu pot ieși din acele ferme”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Vezi mai jos declarațiile complete ale europarlamentarului.

Exit mobile version