Volumul Istoria Basarabiei a fost lansat la București

Luni,  26 martie 2012, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni a lansat la București volumul “Istoria Basarabiei – Note de Curs” (autor prof. univ. dr. Ștefan Purici) în parteneriat cu Organizația Studenților Basarabeni din București. La lansare, desfăşurată în Sala Stoicescu din Palatul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, au participat: Secretarul de Stat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Eugen Tomac, domnul Nagy Pienaru, cercetător în cadrul Institutului de Istorie “Nicolae Iorga“, autorul cărții, domnul prof.univ.dr. Ștefan Purici, domnul Petru Movilă, deputat, domnul Sorin Moldovan, director adjunct al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală din Ministerul Afacerilor Externe, domnul Ștefan Miron, președintele Organizației Studenților Basarabeni din București.

Evenimentul, moderat de domnul Dorin Matei, preşedintele Fundaţiei Magazin Istoric, a fost deschis de Cristi Dumitru, directorul general al Institutului, care a precizat că lucrarea reprezintă singurul curs de Istoria Basarabiei care se predă la ora actuală în Universitățile din România.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac a apreciat consecvența de care dă dovadă Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni  în editarea de studii de cercetare ce îşi propun să readucă în actualitate problematica comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării. A subliniat faptul că există un gol imens de informații legat de istoria Basarabiei și că istoriografia românească ar trebui să acorde cât mai multă atenție românilor aflați în afara granițelor țării. De asemenea, secretarul de stat a declarat că speră ca aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană să fie calea cea mai scurtă de a aduce națiunea română împreună.

Autorul, prof. dr. univ. Ștefan Purici a precizat că în manualele de istorie din România apar prea puține informații despre teritoriul dintre Prut și Nistru. Universitatea din Suceava a inclus cursul de Istoria Basarabiei în planul de învățământ, încercând să mențină vie amprenta lăsată de cele două provincii, Basarabia și Bucovina, asupra istoriei românilor. Forma în care se prezintă lucrarea, note de curs, constituie rezultatul unei cercetări asidue și a dialogului purtat cu studenții timp de 14 ani.

Lansarea a fost urmată de o dezbatere referitoare la relevanța studierii istoriei Basarabiei în facultățile de Istorie, la care au participat studenţi din România și Republica Moldova.

Pe parcursul lunii viitoare, Institutul va transmite gratuit exemplare ale cursului către aproximativ 500 de licee din România și Republica Moldova, în vederea utilizării lui ca suport educațional de către profesorii de istorie precum și pentru a constitui un instrument de lucru util pentru alte studii și cercetări în acest domeniu.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri