Vremea de Florii și Paști – ce spun meteorologii

Mai sunt foarte puţine zile şi România va fi din nou în sărbătoare. Urmează Floriile şi Paştele, iar toată lumea îşi face planuri de mici concedii. Anunţul meteorologilor e unul îngrijorător. Vremea va fi extrem de instabilă. Vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor. Alternanţa zilelor deosebit de calde, chiar şi 25 de grade se anunţă în următoarea perioadă în vestul ţării, cu cele reci.

Vremea de Florii și de Paști 

De Florii şi de Paşte, mercurul din termometre va urca până la 12-18 grade, dar se anunţă şi ploi. Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), în luna aprilie, temperatura aerului va avea valori în apropierea mediei climatologice în cea mai mare parte a ţării, local mai scăzute în nord, nord -est şi centru. Cantităţile totale de precipitaţii vor putea fi excedentare, cu precădere în regiunile nordice şi centrale. Mercurul din termometre va urca în acestă lună până la 18 grade, iar minimele se vor situa între 5 şi 10 grade.

Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normă în sudul şi local în vestul şi centrul ţării şi posibil mai scăzute în restul teritoriului. În aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de norma climatologică, în cea mai mare parte a ţării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru a doua lună de primăvară este de 9,3 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010, conform adevarul.ro.

Valorile termice de Florii și de Paști

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia şi Muntenia, de până la 11 grade Celsius în Crişana, Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi Moldova. De asemenea, la nivelul aceleiaşi luni, cantităţile totale de precipitaţii vor fi excedentare în vestul, centrul şi nordul ţării şi apropiate de normă, în rest. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna aprilie este stabilită la 51,3 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (până la 75 l/mp) şi Transilvania (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp).

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,500FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Ultimele Stiri